:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И гражданите скочиха срещу "Кремиковци"

Ако държавата не спре замърсяването до 15 септември, инициативни комитети заплашват да блокират Околовръстното шосе
Прамод Митал
Граждански организации заявиха, че са готови да блокират Околовръстното шосе на София в началото на септември, ако властта не предприеме мерки за спиране на замърсяването от "Кремиковци". Инициативни комитети вече има в "Младост", Нови Искър, Кремиковци и Чепинци. В момента основните замърсители са доменните производства, шифтоподаването и чугунодобивът. Жителите на Чепинци отпуснаха на държавата срок до 15 септември да вземе мерки за ограничаване на замърсяването.

Депутатът Яне Янев пък заяви, че дава на властта срок до 20 август да направи внезапни проверки в комбината и да се справи с проблемите. Според него всички досегашни проверки от екоинституциите са били съгласувани с ръководството на предприятието и затова не са довели до никакъв резултат. Ако дотогава не бъдат предприети конкретни действия и поети ангажименти със срокове, хората ще преминат в гражданско неподчинение, заяви Янев. Според него ситуацията ще излезе от контрол, ако през октомври комбината получи ново комплексно разрешително за продължаване на работа.

През април екоминистерството отказа да издаде на "Кремиковци" комплексно разрешително за работа поради неспазване на екоизисквания. Сега заводът има срок до 30 октомври да приведе екопрограмата си за идните 5 години в съответствие с тях. Ако предприятието не се справи, част от производствата може да бъдат затворени, заплаши министерството. "Кремиковци" обеща да инвестира 312 млн. долара за екопроекти до края на 2011 г. 118 млн. ще са за нови очистващи съоръжения. Сега комбинатът плаща най-високата санкция в страната - 106 000 лв. на месец.



ПОЗИЦИИ

Синдикалистите от КТ "Подкрепа" пък заявиха, че затварянето на комбината ще доведе до криза. Според тях трябва да се окаже легитимен натиск върху собственика Прамод Митал за изпълнение на инвестиционната програма и поетите в договора за продажба ангажименти. Идеи за затваряне на "Кремиковци" и вдигането на модерен квартал на негово място има в Столична община. Подкрепя ги и кметът Бойко Борисов, който прати жалба като гражданин до Еврокомисията срещу замърсяванията. Вчера пред "Монитор" Борисов обяснява, че общината ще търси инвеститор, готов да изплати заплатите, които работниците би трябвало до получат до тяхното пенсиониране. В кметството са изчислили, че на повечето служители им остават 2 до 4 г. работа. За покриване на възнагражденията им са нужни 34-35 млн. лв. Новите собственици обаче нямат намерение да се отказват от комбината.
9
2041
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Август 2007 01:06
Това е най-добрата идея на Борисов! За това - браво!
Ама трябваше Костов да го направи, когато подари Кремиковци за 1 лев (с дълговете естествено) на Захариев.
И сега вече там щеше да има няколко комплекса.
Южни склонове, мек климат, лесен транспорт....
1 г. с булдозерите и Кремиковци ще е само в "усмивки от старите ленти".
Ама трябва - воля!!!
01 Август 2007 08:52
Все пак преди да се закрие нещо е по добре да се помисли за алтернатива оти един проЗ пирон мое да стане 10 лева!!!!!!!!!!
01 Август 2007 12:13
Кремиковци осигурява работа на близо 7000 човека. Съгласна съм, че заводът трябва да подобри пречиствателните си инсталации. Държавата трябва да окаже истински натиск за това. Вярвам, че тогава ще има промяна. Да се заплашва с построяването на нов квартал ми се вижда безумно. Ами нека застрояваме всичко я с апартаменти, я с молове, я със затворени комплекси. А къде ще работят хората?! Вместо да се търсят други алтернативи, за да се развива производството на това място, те тръгнали нови квартали да строят
01 Август 2007 12:18
http://savestrandja.ludost.net/
Да днес :
На 01.08 (сряда) заставаме заедно сплотени пред сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. Княгиня Мария Луиза, между Халите и Лъвов мост!

София
Час – от 14:00 до 16:00 ч.

Носете плакати и лозунги
01 Август 2007 15:46
annilein и кво като работят 7 хил човека, останалите 2 милиона в София да мрат ли?
01 Август 2007 16:17
Никъде не съм писала, че съм ЗА запазването на сегашното положение. Кремиковци трябва да спазва екологичните норми. Ако не - държавата би трябвало да бръкне сериозно в джоба на Митал. Тогава той ще направи необходимите промени. И не само да начисляват някакви глоби, които никой не прави стъпки да събере. Дори и да се стигне до временно затваряне на комбината. Ако не могат да излязат на глава с Митал, да търсят други алтернативи, така че да може да се развива някаква тежка индустрия. Изразих негативно мнение спрямо една статия, според която е по-добре да се преобразува земята в жилищен квартал.
01 Август 2007 16:21
СПОКОЙНО, граждани, живеещи в софийското поле.Няма причини да се тревожите.Имайте доверие на" способностите" на Александър Томов /добрия вълк Лупи/.Нали видяхте какво стана с ГОР, ДАР, социалдемократическа секта някахва, хуманизъм-някакъв....Дето се е сложил ЛУПИ , все е загинало...Че и Кремиковци...Нали той е икономически съветник там....Само малко време още...
01 Август 2007 18:21
ББ е дебил и го доказва за пореден път. Томов дава пари на БСП и очевидно е отказал на ББ. Мутрата пък решила да се прави на велик и да ги плаши, надявайки се, че ще спечели избиратели с тази популистка идея. Обаче семействата на 7000 човека ще гласуват срещу него заради това.
01 Август 2007 18:30
Кремиковци много пушел - хоп, ще блокираме Околовръстното !
Миньори искат по-големи заплати - хоп , блокират пътя за морето !
Новоизлюпени парвенюта от Банско не харесват Натура 2000, щото им пречи да бастисат поредната вековна гора - хоп, блокират пътя до Гоце Делчев !
АМАН ОТ ПРОСТАЩИНА, АМАН !!!
КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ КРЕМИКОВЦИ И ОКОЛОВРЪСТНОТО ???????????
Ами завардете входовете на комбината !
Блокирайте гаража на Парламента и Министерския съвет !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД