:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сестрите и Ашраф молят Борисов да ги адаптира

Медиците търсят съдействие от кмета за смяна на личните си карти и обучителни курсове
Снимка: Николай Дончев
Медиците потърсиха столичния кмет Бойко Борисов, за да им помогне при адаптацията на родна земя. Градоначалникът пък им препоръча да избягват крайни изказвания по темата "Либия" заради останалите българи, работещи там.
Петте медицински сестри и палестинецът с български паспорт д-р Ашраф припознаха за свой помощник на родна земя кмета на столицата Бойко Борисов. Освободените преди дни медици потърсиха съдействие за смяна на личните си карти и преминаване през обучителни курсове, за да се адаптират по-лесно.

Борисов е първият човек, облечен във власт, към когото бившите затворници се обръщат с конкретни молби. Наред с обсъждането на чисто битовите им проблеми обаче не пропуснаха да побъбрят и за политическата обстановка в България, както и за улиците на София.

"Много ни е трудно да се адаптираме, аз лично не разпознавам добре банкнотите и ги бъркам. Наскоро си мислех, че имам 100 лв., а се оказа, че са само 20", разказа Валентина Сиропуло. Тя призна, че без придружител в момента не може да се оправя и се чувства смешна, защото не знае как се работи с компютри и мобилни телефони.

През компютърни курсове искат да преминат всичките сестри, както и палестинецът Ашраф. Като начало той обаче настоява да се запише на курс по български език, а след това възнамерява да кара и специализация в медицинския университет във Варна.

Подмяната на личните карти пък е по психологически причини. Сестрите са се снимали собственоръчно за тях и не харесват начина, по който изглеждат. Искат да се отърват и от специален печат, сложен и при отпътуването им от Либия.

Срещата не мина и без бърз преглед на актуалната политическа обстановка. Борисов се възмути от намерението за пряк избор на районни кметове, които няма да работят в екип и не разполагат с достатъчно правомощия, от действията на ДСБ, което бута в трапа СДС, от бутафорното издигане на номинации за кмет на София от БСП. Медиците пък го похвалиха, че е бил смел по либийския казус и е вдигал самочувствието им. "Много ни хареса и решението да се отнеме почетният знак на столицата от Кадафи, както и кампанията "Не сте сами", признаха те.

---

ПОКАНА

Борисов призова медиците да обсъдят възможността да присъстват на първата сесия на Европарламента в Страсбург. По всяка вероятно сестрите и Ашраф ще се опитат да присъстват и при връчването на почетния знак на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер на празника на града на 17 септември, която изигра решаваща работа за освобождаването им.
18
3629
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
01 Август 2007 01:10
"съдействие" за смяна на лична карта и да се запишеш на курс за компютри
01 Август 2007 05:17
Интересно как ги е приел.Тои е толкова важен станал, че смърди от растояние.Нали избори идват и иска да се подмаже, че е народен човек.Вълкът козината си мени но нрава никога......
01 Август 2007 05:56
Браво на медиците за достойното държание, браво и на кмета за достойното посрещане. Изобщо, уважаеми сънародници, трябва най-после да се научим да гледаме на нещата ПОЛОЖИТЕЛНО. Стига с мрънкането и злобните подмятания, така доникъде няма да я докараме. Ако ние не се уважаваме и си помагаме, кой ще ни?
01 Август 2007 08:45
Че какво има да се адаптират? С течение на времето и това ще стане. Или пък може да искат пари, и това е вид адаптация!
01 Август 2007 11:13
... дрън-дрън ... 'що толкова място за тич щуротиии ... оплакали се, че не познават числата ...
01 Август 2007 11:13
Св. Св. Бате Бойко Боклука....кога ли ще започнат да дават репортажи, как сакати хора мечтаят да го докоснат, за да се изцерят???
01 Август 2007 12:23
Тема за размисъл - не мислите ли че може би най-много за сестрите направи С.Сакскобурготски със своето влияние в арабския свят?
01 Август 2007 13:00
Доколкото знам, сестрите са от различни краища на страната - как кметът на София ще им съдейства за лични карти?...
Скоро имаше статистика - 7-8% от българите ползват Интернет, но като искат - има курсове или се надяват лично Б.Б. да ги обучава?...
01 Август 2007 13:52
не мислите ли че може би най-много за сестрите направи С.Сакскобурготски със своето влияние в арабския свят?

мислиме че там никой не го ебава
01 Август 2007 13:55
Адаптация наистина им е нужна. Последните години, все пак, са живели в затвор. Друг е въпросът кой е най-добрият начин да стане това.
01 Август 2007 14:14
... не е по-подходящо "да ги интегрира" ? барем си има механизми ...
01 Август 2007 14:34
Информацията тука е, че на палестинеца е дадено холандско гражданство и до месец ще пристигне в Холандия, където живее и семейството му.
Но никоя информация не е последна...
01 Август 2007 15:28
Сестрите и Ашраф молят Борисов да ги адаптира

И аз го моля да ма адаптира - радосна бих била...
01 Август 2007 16:50
Като са отишли в Либия и там ли са ги адаптирали. Там са ги научили да произвеждат алкохол и да проституират. Оставете ги вече да се оправят сами те да не са деца, имат си семейства. Като се върнаха в БГ, видяха как ги посрещна БГ народа и сега да се възползват от всичко.
01 Август 2007 17:48
Я гледай я, Кадафи имал почетният знак на столицата?!?! Кой ли му го закачил на камилата?
01 Август 2007 18:37
Журналистка от Actualno.com:
"...това е истинската човешка драма, достигнала краен предел - опит за самоубийство на Нася Ненова, прогризала със зъби вените си..."
Очевидка от болница в Триполи:
"Дата: 28.07.2007
Час: 13:46
Анонимен
Е, по-голям журналистически бисер на мъдростта не бях срещала до сега! Нася си пригризала със зъби вените си!Що не пробва тая мома да си прегризе поне една вена, няма нужда да са няколко.Само една. Бря, бря, бря....Че аз бях нощна смяна точно в тая нощ в централната болница в Триполи, даже я чух като викаше от прозореца на реанимацията за помощ, след като си беше разранила ръката от белезниците, за да се покаже на прозореца и да крещи за помощ, докато полицаят, който е трябвало да я пази, не е бил в стаята. Мъка е да си в затвора, ама сега, когато трябва да гледаш цял един народ в очите и да продължаваш да лъжеш е бая по-голяма мъка.И защо съпругът й д-р Ненов не я посрещна на летището? Защото бил нощна смяна и какъв лош главен лекар на болницата, а? Взел, че му написал 24 часови дежурства цяла седмица да не може да срещне жена си. Нагледах се и се наслушах на лъжи и медийни манипулации. Пишете, лъжете, но не забравяйте, че в Либия има и други българи, които позназнайват туй онуй и никак няма да мълчат, ако ги изгонят от тук както е тръгнало натам...
01 Август 2007 19:13
.. Сергей Антонов е намерен мъртъв ... неясно от кога - сам, като къче ... Бог да го прости - той беше адаптиран ...
01 Август 2007 20:14
Бог да го прости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД