:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Промяната удря над 2/3 от българите

Димитър Манолов (вляво)
Въвеждането на 10% плосък данък ще удари болшинството от българите. На минус спрямо сегашните нива на облагане ще са всички българи с брутен доход до 450 лв., обяви КТ "Подкрепа". Според синдикалистите тази мярка е антисоциална и е в разрез с поетия от правителството ангажимент за намаляване на данъчното бреме върху средните и ниски доходи. Сходно становище изразиха и от КНСБ.

Чистият доход на хората с брутна заплата до 450 лв. ще намалее с до 19 лв. на месец, като най-ощетени ще са най-бедните, показват сметките. Няма достоверна статистика за броя на българите, попадащи в тази подоходна група. По данни на НСИ средната брутна заплата за първото тримесечие на 2007 г. у нас е 384 лв., а според НОИ 76% от работещите на трудов договор и самонаетите се осигуряват върху заплати до 300 лв.

Положителен ефект от въвеждането на плоския налог ще има само за доходите над 500 лв. по трудов договор, като при 2000 лв. месечна заплата плюсът в чистия месечен доход ще е 121.2 лв.

Да бъде запазен минималният облагаем доход, за да не се ощетяват най-бедните, искат синдикатите. Оттам предлагат необлагаеми да бъдат заплатите до 250 лв. вместо сегашните 200 лв. Синдикалистите признават, че запазването на минимума изкривява идеята за плосък данък, но другият вариант бил рязко повишаване на минималните заплати. Те настояват и за яснота дали ще се запази семейното подоходно облагане и за съдбата на социалните плащания.

Синдикатите се канят да водят война и за минималните осигурителни прагове. "Защо да се вдигат праговете, след като изведнъж се оказа, че в НОИ има достатъчно пари за 3% намаление на пенсионната вноска?", коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. Това облекчение също ще се усети повече от работодателите, защото догодина те ще поемат 60% от осигурителната тежест вместо сегашните 65%.

"Решението за въвеждане на плосък данък е политически конюнктурно, недалновидно и с непредвидими последици за страната", се казва в позиция и на КНСБ. Според конфедерацията намаляването на пенсионната вноска ще доведе до драстична дестабилизация на пенсионната система и последна крачка към нейното одържавяване.
17
3099
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
01 Август 2007 01:47
Аз на тая държава данъци без бой не плащам!!!!!Достатъчно разходи имам за да участам всяка година в подмяната на парламентарните БМВ-та!!!!
01 Август 2007 11:41
10 + 22/100*(x - 250) = x/10


x = 375 =>
при заплата над 375 lv данъка е по-малък, при заплата под 375 е по голям. (Това е по-малко от официалната средна заплата без сивата икономика).
какви са тези 500 ?

И какви разходи имат за признаване артисти, адвокати, преводачи и таксиджии на свободна практика пред програмист на трудов договор?
Квалификация? Обучение? Лоби в парламента?
01 Август 2007 13:51
Welcome, sencko, добра математика! Сега?
01 Август 2007 14:16
sencko,
почти е така, но не съвсем.
От заплатата първо ти удържат осигуровките, и оставащата сума се облага с ДОД. Иначе 375-те лева са наистина границата, но само за облагаемата с ДОД сума. Под 375 лева ще загубят, над 375 лева ще спечелят.
И естествено второто нещо, което трябва да се отчита е размера на осигуровките. По сегашния размер 428.20 лева е сумата, която след осигуровките остават 375 лева за облагане с ДОД. Само че се говори за изменение от следващата година, но принципа остава същия.
01 Август 2007 14:24
Пореднана глупост, която сътвориха социалистите!
Въвеждането на плосък данък ще принуди много от представителите на свободните професии да работят без договори.
Според Вълков ако не се запазят облекченията за свободните професии, това ще принуди журналистите в България да получават пари на ръка без договори и хонорарни листове. В цял свят има облекчения за журналистите – за ползване на телефон, за транспортни услуги, за електричеството в студията и т.н., напомни председателят на СБЖ. От Националната занаятчийска камара подкрепят въвеждането на „плосък данък” от 10 процента, но са категорично против отпадането на нормативно признатите разходи. Няма никаква логика да ти се облагат разходите, защото идеята на данъците е да се облагат доходите ти, от които трябва да се извадят направените от теб разходи. Не може да се въвежда плосък данък, без да има нормативно признати разходи за сектор като услугите, където работят доста самонаети хора. ИЗОБЩО КАКВАТО ПРОСТОТИЯ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ ЕДИН ХИБРИД С ИМЕТО КОМУНИСТ-СОЦИАЛИСТ, НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ!
01 Август 2007 14:25
След 34 години трудов стаж, при висше икономическо образование в условията на някаква митична пазарна икономика, при "заплата" 202 лева, сега, при плоския данък, тя става 189 лева.
Това е трето мое поред намаление на "заплата" от страна на фиктивния собственик - бивш старши сержант от Народната милиция на говедото от Правец, която, както сами виждате, не стига дори за плащане на основните такси - ток, вода, отопление. Все пак България има 4 годишни времена, намира се в Средна Европа и никак не може да бъде наречена африканска страна по простата причина, че банани тук не растат . Следователно трябва да се обличам, храня някак си било с кора от дървета, било с листа, а за култура - да не говорим.Но пари дори за листа не стигат - НЯМА. За бившите тоталитаристи културата е като за нацистите - хващат се за кобура.
Недоволството отдавна е прехвърлило допустимите граници. Остава да изживеем онова, което други нации отдавна минаха, преди да стъпят на пътя на нормалното човешко съществуване. Въпрос на месеци.
01 Август 2007 15:35
Sabibibi, ами чедо ми кат не ти изнася да си журналист на граждански договор мини на трудов бе.

Аз кат съм на трудов с какво съм по-прост от теб, че трябва да плащам 30% данъчна тежест сега, а ти само 7%?
Като ти е проблема в телефона - работодателя ще ти осигури слушалка, кво толкова.
01 Август 2007 17:11
вместо да се борят да има по-малко хронично бедни трудещи се синдикалистите се загрижили че шаячната правда е под угроза

01 Август 2007 17:18
Появиха се за два дни много нови никове, които ръкопляскат на поредната тъпня! ДГД!
01 Август 2007 17:36

Кой все пак е зад това предложение за плосък данък - НДСВ и министър Орешарски, т.е. СДС и ДСБ?
01 Август 2007 18:00
Заглавието недвусмислено информира че 2/3 не са плащали истински данъци.
Всеки уважаващ себе си управник трябва да е наясно че 1/3 от работещите не могат да издържат цялата държава.
За 10 - те процента се заговори още при правителството на НДСВ -доколкото си спомням.
Значи още тогава са осъзнали че държавата ще фалира.
Така че по- справедливо е заглавието да не е
"Промяната удря над 2/3 от българите " а "Промяната отнема преференциите на над 2/3 от българите "
Смятам , че приемането на десятъка няма да е достатъно да се повишат постъпленията в държавния бюджет.
01 Август 2007 18:57
докато в тая държава се спори не за стотици и хиляди левове, а за стотинки емигрантската вълна няма да затихне

01 Август 2007 19:10
Pavlik,
Стотиците хиляди лева се трупат от стотинките и се краднат - какво да спорим за тях?
Дойде време държавата да зависи от стотинките.
Установява се че стотинките са давани само от 1/3 от физическите лица - другите 2/3 били с преференции и не плащали данъци.
01 Август 2007 19:34
Тея двамцата, изтипосаните, лично къде ги удря плоския данък?! Ама кви защитници имат двете трети от българите...преброители на тоягите по гърба на народа български Пфу-у-у.
01 Август 2007 20:09
удря ги по плоското чело
01 Август 2007 20:38
Абе да ни удря додето спрем да мърдаме. Пък да му мусли кой ще ни копа
01 Август 2007 21:15
"...удря 2/3 от българите..." ама ве4е май идва време тия 2/3 от българите да отвърнат на удара, па да млатят, млатят докато жив комуняга не остане...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД