:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,203
Активни 235
Страници 2,105
За един ден 1,302,066
Наука

Опроверган е митът за акселерацията

Хората през Средновековието са били почти със същия ръст, както нашия
Снимки: Интернет
Мъжете, живели на територията на Северна Европа във времето на ранното Средновековие, са били почти толкова високи, колкото са и нашите съвременници. До този извод стигат американски изследователи от Университета на щата Охайо, отхвърляйки по този начин наложилия се сред съвременните учени мит за акселерацията. Според него прогресът и повишаването на жизненото равнище в последните столетия водят до постоянното повишаване на ръста на хората.

"По време на ранното Средновековие (IX-XI век) мъжете са били средно с няколко сантиметра по-високи от тези, които живеят неколкостотин години по-късно, в навечерието на промишлената революция, твърди Ричард Стекъл, професор по икономика, един от авторите на изследването. Тъй като ръстът на хората е общоприет индикатор за здравето и икономическото благосъстояние на хората, бях извънредно изненадан, научавайки, че те са се чувствали толкова добре преди 1000-1200 години."

Стекъл анализирал данни за височината на хиляди скелети, открити при разкопките на 30 стари гробища в тази част на света, датиращи от IX-XIX век (в Исландия, Швеция, Норвегия, Великобритания и Дания). За оценката на ръста на скелетите обикновено се използва дължината на бедрената кост.

От проучването станало ясно, че средният ръст на индивидите леко намалява в периода XII-XVI век и е много нисък през XVII-XVIII век. Към 1700-та година северноевропейците губят над 6 сантиметра от височината си и тази загуба не се възстановява напълно до първата половина на XX век.

По мнението на учения в началото на Средновековието височината на мъжете намалява от 173,4 см до около 167 см през XVII-XVIII век.

Причина за понижаването на ръста на хората и последващото му възстановяване в последното хилядолетие се дължи на поредица от най-разнообразни фактори, включително изменението на климата, урбанизацията, разпространението на инфекциозните болести, политическите трансформации и промените в селското стопанство (в това число и на продукцията му).

Така периодът 900-1300 година бил топъл и това благоприятствало земеделието чрез удължаване на вегетационния период с 3-4 седмици. Но в края на средните векове (някъде около 1300 г.) се разразява т.нар. малък ледников период, който продължава 400-500 години и има неблагоприятни тенденции. Изследването на колебанията на средния ръст на европейците в края на XVIII - началото на XIX век показват, че животът в големите градове е бил особено опасен за здравето на хората, тъй като те са центрове за разпространението на инфекциозни болести.
2191
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД