:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,205
Активни 236
Страници 2,107
За един ден 1,302,066

Замърсяването спира развитието на белите дробове

Изследване на американски учени за влиянието на замърсения въздух върху здравето на децата показа, че то забавя растежа на белите дробове при подрастващите, съобщи Ройтерс.

Специалисти от Университета в Южна Калифорния изследвали 1759 деца в продължение на 8 години. Проучването започнало, когато децата били на 10 години, тоест малко преди последния етап на развитие на белите им дробове, и приключило, когато те навършили 18 години.

Учените установили, че при 7,9% от 18-годишните младежи, живеещи в най-замърсени райони, функционалните възможности на белите дробове били с 20% по-малки от нормалното. Поражения на белите дробове имали и тийнейджъри, които никога не са пушили или не са имали астма.

Според лекарите изследването показва, че замърсяването на въздуха има хроничен ефект. За нещастие това е нещо, което човек не може да избегне, тъй като е изложен постоянно на външните влияния. С годините ниският капацитет на белите дробове, наблюдаван при младежите, може да причини проблеми с дишането при настинки или инфекции, а възстановяването от тези заболявания ще е по-дълъг и труден порцес.

Тъй като при възрастните капацитетът на белите дробове намалява с 1% всяка година, като този процес започва в края на 20-те години, при тийнейджърите с недоразвити дробове рисковете от сериозни болести нарастват още повече. Когато станат на 50 години, те ще бъдат по-предразположени към дихателни или сърдечни заболявания, твърдят учените.
1019
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД