:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Интернет се превръща в монокултура

За около 40 минути миналата събота в интернет се наблюдаваше интересен феномен: кликването на който и да е резултат от търсене на каквото и да е в търсачката на Google водеше потребителя до екран, който предупреждава: "Внимание! Този сайт може да увреди вашия компютър!" След това този екран пренасочваше потребителя към StopBadware.org за повече информация.

Получилото се нарастване на трафика към въпросния сайт доведе до непреднамерена DDoS атака към StopBadware и тотално срина сървърите й. Което е интересно, защото Google е най-големият спонсор на неправителствената организация, която развива и поддържа сайта, информират от ComputerWorld.

Отначало Google набеди самата StopBadware за проблема, като заяви, че е снабдила търсачката с лош списък на забранени URL адреси. После обаче Google каза "опс" и оттегли обвинението си. Оказа се, че цялата работа била резултат от човешка грешка, свързана с въвеждането на простичкия символ "/". Крайният резултат от този лек гаф е, че за един момент целият интернет се оказа маркиран с флагчето "зловреден код".

Защо всичкото това е важно и защо си губим времето с него?

Естествено, че е страшно забавно да видиш как един як и непобедим здравеняга се подхлъзва на динена кора и тупва по гръб на земята с гръм и трясък. Та кой не иска да види такава картинка!

Но по-важното е, че тук става дума за изключителната власт и мощ на Google. Случилото се явление отново пробужда страховете, че интернет постепенно и неусетно се превръща в монокултура - среда, където една технология доминира. При това доминира по опасен начин.

Монокултурите носят известни ползи, защото могат да ускорят налагането на някаква технология и стандартизацията на технологиите. Но от друга страна те носят и своите огромни рискове. Ако в една монокултура попадне опасна заразна болест, заразата се разпространява светкавично и може да доведе до пълно унищожение.

Ето защо монокултурите са крайно опасни, предупреждават учени - историци, антрополози, а и немалко ИКТ експерти.

Факт е, че в края на седмицата някой "кихна" в Калифорния, а цялата мрежа хвана настинка. Ами ако следващият път Google се разболее от нещо по-сериозно?
455
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД