:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КАРИЕРА

Актрисата Мимоза Базова има фобия от камерата

Апостол Карамитев залагал името си заради нея
Мимоза Базова
За 39 години трудов стаж актрисата Мимоза Базова не е била обграждана с такова внимание от медиите, както сега, когато е номинирана за "Икар" 2009 за главна женска роля, споделя тя.

Родена е във Видин, но понеже баща й бил минен техник, семейството трябва да се премести да живее в Перник. По онова време Мимоза е едва на седем месеца. В местната гимназия учи заедно с неповторимата Катя Паскалева. Спомня си, че двете непрекъснато се явяват на едни и същи училищни конкурси за поезия. "Естествено, накрая с нея си поделяхме първо и второ място. Катя винаги беше начело. За мене тя е актрисата номер едно в българския театър".

---

В семейството на Мимоза Базова няма никой с артистични наклонности, но тя обича да се шегува, че баш актрисата във фамилията е майка й, която и сега нерядко я изненадва с някое и друго "театро".

"Като повечето малки момиченца, когато ме питаха каква искам да стана, като порасна, въодушевено отвръщах: "Артистка!". Всички се присмиваха на това мое желание, защото явно им се струваше неосъществимо". Тъкмо заради тези реакции на околните

първоначално на Мимоза



и през ум не й минава да кандидатства във ВИТИЗ



Всичко става случайно. Когато е ученичка в 10-и клас, в Работническия театър (заемка от бившия СССР) се провежда конкурс за стихове на Христо Смирненски. Една съученичка на Мимоза решава да се яви и я моли да я съпроводи за кураж. Конкурсът започва и най-неочаквано журито се обръща към "придружителката", ако знае нещо от Смирненски, да го каже. Мимоза отвръща, че може да изрецитира "Босоногите деца". В крайна сметка достига да национален конкурс и печели второ от десетте първи места. Този свой успех и досега Мимоза пази като много приятен спомен, защото в журито са все мастити личности: Спас Джонев, Йордан Матев... Вече с по-високо самочувствие, тя се решава да се яви на един конкурс, "дубликат" на изпита във ВИТИЗ. Резултатът е, че я харесват и я взимат да участва в представление. Съдбата ще да има пръст и в това, че на национален конкурс по художествена самодейност



Мимоза Базова е забелязана



от директора на комисията - проф. Желю Мандаджиев, който по това време е ректор на ВИТИЗ.

За добро или зло Мимоза завършва гимназия с пълно отличие, сиреч има шанса да продължи образованието си, където пожелае. Естествено, явява се във ВИТИЗ и е приета в класа на проф. Кръстю Мирски. Между другото, когато Мимоза си подава там документите, възкликват: "Ама защо кандидатствате тук при тази диплома?" А тя напук казва: "Майка ме накара". За да угоди на семейството си, дъщерята все пак кандидатства и архитектура. "Задната" й мисъл е, че вероятно няма да я приемат, понеже не рисува добре. За беда обаче въпреки двете тройки по рисуване бъдещата актриса изкарва отличен по математика и е приета. Всичките й "машинации" са напразни - конфликтът в семейството е непредотвратим. Но Мимоза държи на своето и се записва в актьорската академия. Завършва я през 1969 г.

Първата й роля на професионална сцена е в спектакъла "Когато куклите не спят" на Леда Милева. Според актрисата



най-глупавите роли, които е изиграла,



са "резоньорските", както тя ги нарича - ролите на красавици.

Базова напуска Перник, където е по разпределение. По-късно заминава за Видин, оттам пък - в Габрово. Следващата й отправна точка е Димитровград, където среща бъдещия си съпруг Иван Добчев. Всъщност двамата се запознават още във Видин, където режисьорът е пристигнал, за да се учи при Леон Даниел. Не пожелава да вземе фамилията на мъжа си: "Защото не съм Добчева, а Базова. Не си сменям нито имената, нито лицата. Такъв човек съм. Имам една приятелка в средите на художниците, която четири пъти си смени фамилията и накрая рече, че й е "крайно неудобно". Аз, без да искам, съм постъпила удобно".

Актрисата, която по онова време е едва на 22 години, изпълнявала ролята на синьора Монтеки в спектакъла "Ромео и Жулиета" на Леон Даниел. От Димитровград Мимоза Базова заминава за Пловдив, където впоследствие изиграва едни от най-силните си роли. Участва в комедията "Разбойник" на Карел Чапек, в "Обърни се с гняв назад" от Джон Озбърн, играе Наташа във "Фалшивата монета" от М. Горки.



Като "ремарке" на съпруга си,



заедно с него тя идва в София. Назначават я на щат в театър "Българска армия". Най-много Мимоза Базова иска да й поверят ролята на отрицателна героиня, защото й писнало все да бъде красавицата. Когато това най-после става, идва и признанието: "Случваше се да идват цели класове с ученици на представленията. В края му децата подаряваха цветя на всичките ми колеги, само на мен не, защото съм "лошата жена". Голям кеф". Във Военния театър тя играе в режисираната от Леон Даниел "Пейка" от Александър Гелман. Зрителите могат да я видят в няколко представления, които отдавна са в афиша на Армията - "Колко е важно да бъдеш сериозен" от Оскар Уайлд, "Много шум за нищо" от Уилям Шекспир, "Трамвай желание" от Тенеси Уилямс. Последната й роля е в моноспектакъла "Родилно петно", създаден от Иван Добчев специално за нея. Любопитно е, че пиесата от Николай Коляда е ситуирана в бившето котелно помещение на банята в Подуяне, вече зала Underground към "Сфумато".

За ролята си на Юлия



актрисата получи номинация за "Икар" 2009



в категорията за главна женска роля. В надпреварата за престижната награда Мимоза Базова бе в компанията на други две талантливи актриси - Светлана Янчева и Рени Врангова.

С много чувство за хумор актрисата разказва за "интригата" в своята кинокариера. Въпреки вродения си хоризонтален нистагъм - заболяване, при което очите се движат хоризонтално, тя никога не се възприемала като човек, на когото нещо не му е в ред. Вече напълно здрава, Базова се шегува, че режисьорите, които я канели да се снима в киното, поемали голям риск. Снимала се е във филмите "Бой последен" на Зако Хеския, "Мигове в кибритена кутийка" на Мариана Евстатиева, "Нашият Шошканини" на Георги Стоев - Джеки. "За четири години във ВИТИЗ получих такъв стрес от камера, че бидейки органична актриса в театъра, аз ставам абсолютно дърво, когато чуя камера.



Играя лошо и невярно, въобще не ставам за кино"



За дългата творческа кариера на Базова най-скъп й е споменът, свързан с познанството с Апостол Карамитев. В труден момент от живота й, когато играе все второстепенни роли, големият български актьор й предлага да ходатайства за нея в Пазарджишкия театър, който тогава е в разцвет. Тя е изненадана от поканата: "Ама как ще го направиш, ти в нищо не си ме гледал!" Апостол Карамитев отвръща: "Ако искаш да ти повярвам, че знаеш какъв съм аз, то ти трябва да ми повярваш, че знам от коя трънка ще изскочи заек. Затова бих заложил името си". Оттогава в тежки моменти, когато Мимоза Базова се обезверява, винаги си спомня тези думи. В момента тя се радва на близостта на семейството на друг наш голям актьор - Наум Шопов. Добри приятелки са и с Илка Зафирова, макар никой да не вярвал, че дружбата им ще просъществува "заради острите им характери". Доколкото й остава свободно време, актрисата го прекарва с двамата си внуци, снаха си и сина си, който е на 34 години, преуспял в професията си на програмист.
 Мимоза Базова
 Мимоза Базова в ролята на Юлия от моноспектакъла "Родилно петно", за който получи номинация за "Икар" 2009, режисьор Иван Добчев, ТР"Сфумато".
Снимки: Невена Тенева и архив на театъра
Мимоза Базова и Кирил Варийски в "Двоен креват за Адам и Ева" от Никола Русев.
772
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД