:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стара слава

И Учредителното събрание подменя вота на народа

Докато приемат Търновската конституция през 1879 г., депутатите си гласуват ваканция, напускат безпричинно заседанията и се карат за правилника
На 10 февруари 1879 г. в Търново се открива Учредителното събрание. В протоколите му, издадени от Хр. Г. Данов още същата година, е записано: "С волята и по заповед на Александър II, всеросийски император, Събранието се откри от комисаря на Негово императорско величество княз Дондуков-Корсаков, в присъствието на императорския руски дипломатически агент в България и на другите европейски делегати ad hoc." Народните представители са 231 (по-късно двама от тях ще напуснат). И пак да се позовем на протоколите, които свидетелстват, че се "придаде грижата на това Събрание да разгледа с помощта на упълномощения от императорския руски комисар члена на съвета на гражданското управление в България Лукиянов, предложен от това събрание от императорския руски комисар проект на Органически устав за държавно устройство на Българското княжество." Княз Дондуков предлага проекта за Конституция и във въодушевеното си слово казва: "Народните представители са господари да го приемат такъв, какъвто е, или да го изменят, както те си знаят."

---

Още на второто заседание на Учредителното събрание става ясно, че Русия има водеща роля както по предложението за конституция, така и във воденето на Събранието. Тогава императорският комисар определя кой да е председател на Събранието - това е бившия екзарх Антим Видински. Подпредседатели стават митрополит Симеон Преславски, архимандрит Константин и шуменеца Тодор Икономов. Единственият светски деец е консерватор по дух още преди да се обособи тази партия и една от заслугите му е, че е ръководил църковния събор в Цариград през 1861 г.

На 14 февруари се прави проверка на депутатите и... избухва първият скандал - оказва се, че някои от избраните от народа са подменени с други. За да усмири страстите, руският комисар Лукиянов казва, че този въпрос ще се разглежда на следващо заседание.

В края на февруари депутатите гласуват да се приеме "мемоар до Великите сили", които са разделили България на Княжество и Източна Румелия. Препирните около него отнемат две седмици. На 6 март избраната комисия представя свой проект, но в него "мемоар" няма. Пак стават скандали и, както свидетелства Др. Цанков, от този момент българските народни представители се разделили на



две групи - "разгащени" и "опнати",



които от по-после започнали да се наричат либерали и консерватори. "Разгащените, като по-многочислени, надвиха и съставиха българската конституция от руски проект с наметнат ямурлук на белгийската", пише старият народен трибун. "Опнатите", на които им е отказан мемоарът до Великите сили, напускат няколко заседания на Народното събрание. Те са настоявали от името на целокупния български народ в "мемоара" до Великите сили да се включи и текст за освобождение на Македония и присъединяване на Източна Румелия в границите на Княжество България. Споровете едва са изгладени и 103 души, предимно либерали, внасят предложение до председателството да бъдат пуснати до родните си места за 15-дневна великденска ваканция. Допълнително ги изнервяли и търновските търговци, които решили да се облажат, зер сега им е паднало, и специално за депутатите продавали по-скъпо. Когато депутатът Д. Любенов запитал едного от тях: "Защо ми взема 20 пари за кахвето, а на съгражданина си десет?", оня най-невъзмутимо му отвърнал: "Щото ти си депутатин, пък той ми е мющерия."

От всичките тези препирни става ясно, че времето минава, а



конституцията трябва да е приета до 16 април,



тъй като това е международен ангажимент на Русия пред Великите сили. От императорския двор изпращат уверения, че "дотогава българите трябва да се си свършили конституцията".

В действителност и проектът за българска конституция е направен в много кратки срокове. Не поради доброто познаване на националния ни характер, а поради ангажименти пред Европа, комисарите на руския император правят предварителен проект за конституция със заемки от белгийския, сръбския, румънския и гръцкия основен закон. Под внимание вземат и забележките на най-учените за времето си българи - Константин Стоилов, Димитър Греков, Григор Начович, Петко Каравелов и други. Проектът е изпратен в императорския двор в Петербург, получил височайшето благоволение и върнат за приемане в българското Учредително събрание.

Документи на Руския азиатски департамент пък свидетелстват, че руснаците са ни приготвили най-демократичната конституция за времето си, защото очаквали, че българското държавно управление ще се провали с нея и тогава те ще управляват с техен представител. Това става с режима на пълномощия само 3 години след приемане на Търновската конституция. С тази разлика, че не българите се провалят, а княз Батенберг я суспендира.

От 22 до 27 март депутатите



обсъждат почти всички 169 члена



на конституцията, или "Органическия устав", както го наричат те. След това се скарват за вътрешния правилник, който не им харесва, макар че е предварително подготвен от руснаците (защо ли всичко това звучи толкова съвременно).

На 6 април от пленарната зала отсъстват 117 депутати и председателстващият Петко Каравелов разпраща писмо до тях, в което казва: "Вий ставате причина да не се свърши Конституцията и се явявате първи нарушители на първите закони, изработени от Народното събрание." Конституцията все още не е приета. С това писмо Петко Каравелов им напомня, че с безотговорността на народните избраници може да бъде засегнато бъдещето на България като самостоятелна държава. Несъобразяването с Берлинския договор пък може да доведе до друг управленски режим.

На 7 април депутатите се занимават с предложението за Държавен съвет. Тук трябва да изтъкнем, че тогава народните избраници били четири вида - най-първи са тези на основание на заеманата от тях длъжност, после избраните по един на 10 000 души, трети - от културните общества в чужбина - Цариград, Виена, Букурещ и други общности, и най-накрая - назначените от руския комисар княз Дондуков. В тази шарена картина има доста богати българи. От техните среди излиза предложението



Народното събрание да има две камари



и висшата да е сенат. В него трябва да влизат 20 души над 40 години, които на всичко отгоре да са пожизнени, 10 или 15 да са назначени от княза, а останалите да са там по право като най-заслужили. Изискуемото условие било да имат имот най-малко за 2000 лева или висше образование. Тяхната идея веднага лъсва - чрез депутатството да си обезпечат влияние и пари. Но става Дядо Славейков и казва: "Вие чували ли сте, че султанът има дембелхина (дембел - лентяй, когото хранят, б. а.). Ето такава дембелхина искат да създадат и у нас. "После, отричайки сената, продължава: "Камарата може да се наводни от хора, най-гюрюлтаджии на света, каквито са адвокатите". Идеята за сенат е отхвърлена.

На 16 април, предпоследния ден на Учредителното събрание, след препирни и разправии Търновската конституция е приета. Кореспондентът на в. "Марица" с облекчение пише: "Слава Богу,

гласоподаването по българската конституция се свърши!". Мнозина от 229-те народни представители по-късно изразяват недоволството си от нея. Мотивът им бил, че е негодна за употреба. Днес мнозина депутати пък смятат Търновската конституция като образец за демокрация, а пък за негодна новата ни конституция от 1990 г. А колкото до държанието на днешните депутати в пленарна зала, то е същото както и в Учредителното събрание. Времената се менят, но не и българските депутати.

На 17 април 1879 година Александър Батенберг е избран за български княз. На 24 юни пристига във Варна. Там е посрещнат от хилядно множество, сред тълпата се развяват гирлянди и руски знамена. После отива в Русе - и там се веят руски знамена. Българският флаг се развява едва в Търново, където става коронацията на княза. Както поетично пише кореспондентът на в. "Марица": "В града навсякъде руски и национални пряпорци милваха пешеходците по главите."

Текстове за снимки

1. Бившият екзарх Антим Видински, който председателства Учредителното събрание.

2. Петко Каравелов по време на Събранието.

3. Дядо Славейков, който отхвърля идеята за сенат.

4. Залата, в която са се състояли заседанията на Учредителното събрание.

5. Руският комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
455
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД