:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

За 5 години Facebook има 150 млн. потребители

Най-ползваният сайт за запознанства е обществен феномен
През февруари 2004 г. в студентска стая трима млади американци създават "Фейсбук" (Facebook). Пет години по-късно най-ползваният сайт за социални контакти в света е обществен феномен, но аудиторията му от 150 млн. потребители все още не се е превърнала в златна мина, пише АФП.

Деветнайсетгодишният тогава Марк Зукърбърг и още двама студенти от престижния Харвардски университет - Дъстин Московиц и Крис Хюз - искали да създадат мрежа, за да поддържат връзка с приятели, и така се родил "Фейсбук".

Сайтът много бързо привлича студенти и извън Харвард, сдобива се с милиони почитатели в страната, а после и по света.

---

Днес базираният в Пало Алто, Калифорния, уебсайт има 800 служители и изпреварва основния си конкурент "МайСпейс" (MySpace), след като през 2008 г. потребителската му общност нарасна със 127% , посочва специализираната компания за маркетингови проучвания "КомСкор".

На практика всеки, навършил 13 години и разполагащ с интернет, може да си създаде профил във "Фейсбук", да разказва за живота си, да публикува снимки и да привлича приятели, а сайтът вече е достъпен на



37 езика, включително на български



"Приятели с добри намерения или... сексуални хищници, расисти и религиозни фанатици?" - предупреждават онези, които се тревожат от опасностите в подобни сайтове.

"Фейсбук" бе създаден през 2004 г., за да осигури на хората възможност да общуват и да разберат околния свят, пише Зукърбъргър в блога на сайта. Ние сме щастливи и доволни, че толкова хора използват нашия сайт.

За петгодишнината потребителите са поканени да изпратят на приятелите си в мрежата виртуален подарък, наречен "Мерси", с който да се отпразнуват връзките, обединяващи потребителите, отбелязва Зукърбъргър.

Според сп. "Форбс" личното богатство на 24-годишният днес Зукърбъргър се изчислява на 1,5 млрд. долара.

През 2007 г. "Майкрософт" купи за 240 млн. долара дял от 1,6% в компанията, с което теоретично определи пазарната й стойност на 15 млрд. долара.

Само че сайтът



няма значителен източник на доходи,



освен парите, внесени от инвеститорите, казва анализаторът Роб Ендерле.

"Фейсбук" има голям потенциал, но все още живее с манталитета от първите часове на глобалната мрежа, а видяхме колко зле свърши всичко със спукването на сапунения мехур "интернет", допълва той.

Пускане на акции на компанията на борсата изглежда не е на дневен ред. Рекламата би могла да бъде източник на приходи, но тя изглежда не пасва на философията на "Фейсбук".

Във всеки случай, какъвто и модел за развитие да избере фирмата, тя не разполага с цяла вечност пред себе си, така че трябва бързо да съзрее, без да чака още пет години.

Текстове за снимки

954611 През 2007 г. "Майкрософт" купи за 240 млн. долара дял от 1.6% в компанията, с което теоретично определи пазарната й стойност на 15 млрд. долара.

954622 Ако в една монокултура попадне опасна заразна болест, заразата се разпространява светкавично и може да доведе до пълно унищожение.

954633 Културата в една организация е по-важна от предлаганата заплата.

954644 Технологичната сложност за създаването и разпространението на съвременните вируси кара киберпрестъпниците с по-ниска квалификация да търсят по-прости и по-евтини начини за печалба.
404
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД