:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАЙ

Уорън Бъфет и страстта към числата

Борси затъват, банки гърмят, валути криволичат... И сред останките от световната финансова система само един човек стои изправен, здраво стъпил на крака. Каква е тайната на успеха на най-богатия човек в света?
Бъфет на икономическа среща на лидерите в Лонг Бийч, Калифорния, 2008 г.
За пръв път научих за Уорън Бъфет преди 10 г. от една статия. По онова време знаех каква е разликата между месечна вноска по ипотека и плащане само на лихвата по ипотека и с това се изчерпваше и интереса ми към финансовите дела. Банкерите и инвеститорите са хора, с които спазваш дистанция заради презумпцията, че са неморални и вероятно престъпни (или и двете, както често се оказва). Както и да, в тази статия имаше нещо забележително. Пишеше, че макар да е по-богат от Крез, Бъфет открай време живее в къщата, която купил за 31 500 долара през 1958 г. Господарят на Вселената да не живее в храм на собственото си его в двуетажен мезонет? За кого, по дяволите, става дума?

---

Издаването на официалната биография на Уорън Бъфет "Снежната топка" от Алис Шрьодер не можеше да дойде в по-подходящ момент. Със сигурност тези 1000 страници биография са книгата на момента, защото историята на Бъфет е история на висшите финанси от 30-те години до днес. Да познаваш Уорън - а за мен вече той е Уорън, означава да го обичаш. Той прилича на Джордж Бърнс (американски комедиен актьор и писател - бел. ред.), свири на хавайска китара и освен това не е мошеник. Иска ти се да го грабнеш и да го заведеш у дома си.

Голямата тайна на неговия успех може да се сведе до следното: инвестирай парите си в добри компании, за които смяташ, че са управлявани добре. Реинвестирай печалбата в други добри компании. Никога не вземай пари назаем. Звучи просто, нали? Но само някой много специален може да го обясни така простичко.

Страстта на Уорън към числата започва в ранното му детство, когато започва да изчислява вероятността топчетата да паднат в дупките върху дъска в игра, която измисля сам. Скоро след това момчето започва да



колекционира какво ли не



- марки, монети, капачки от бутилки, регистрационни табели. И разбира се, чете.

Можел да запомни цели книги с числа и когато навършва 6 г. вече започва собствен бизнес - продава дъвки от врата на врата. После сменя стоката с Кока-кола (производство на компанията, от която след много години ще притежава значителен дял от акциите) и използвани топки за голф, които преди това колекционирал. Често включвал и приятели в малките си бизнес начинания, защото осъзнавал, че тъй като не е особено социален тип, е важно да бъде сред група от доверени хора. Този принцип ще се превърне в основа на начина, по който Бъфет прави бизнес и на инвестиционното партньорство, прераснало в "Бъркшър Хатауей".

Когато е 10-годишен, Уорън вече до голяма степен е наясно какво иска от живота си. Иска пари. "Те могат да ме направят независим. И тогава мога да правя каквото поискам с живота си. А най-голямото нещо, което исках, бе да работя за себе си. Идеята да правя това, което искам и то всеки ден, беше особено важна".

Смешното е, че това, което иска да прави, е едно и също, всеки ден. Освен ако не пътува за заседания на директорските бордове с частния си самолет (наречен "Незащитим"), дните му следват една и съща програма - шофира 2 км и половина от къщата си, която купил през 1958 г. до скромния си офис, който държи открай време в центъра на Омаха, щата Небраска. Там сяда зад бюрото, принадлежало някога на баща му Хауърд, точно в 8,30 часа сутринта. Там



прекарва целия си ден в сделки



и четене на абсолютно всяка справка и финансова информация, включително ежедневните доклади за всяка от хилядите компании, които притежава - подробности като тази колко кг бонбони Peanut Butter Hearts са продадени от веригата магазини See's Candies предния ден. Тръгва си към къщи в 17,30 часа.

Той е човек на навика. "Обича да ям едно и също нещо отново и отново. Мога да ям сандвич със шунка всеки ден в продължение на 50 дни." Обича да се храни разделно и не харесва, когато отделните елементи от блюдото се допират. Любимите му храни са хамбургери, пуканки, сладолед с шоколадови пръчици и "чери" кола.

Работата е неговата страст, другата е бриджът. Всяка нощ играе в интернет, както и на живо с редовните си партньори и приятели от години, сред които и световната шампионка Шарън Осбърг. През 1993 г. двамата се включват в смесените двойки на Световния шампионат по бридж и неочаквано се класират за финала. Това е дебютът на Уорън в сериозен турнир и след като усеща какъв е стреса се оттегля. Да играе бридж е единственото нещо, което знае как да прави на компютъра си, което е забавно, като се има предвид, че неговият най-добър приятел е Бил Гейтс.

Когато Уорън среща Бил през 1991 г., това е любов от пръв поглед. И никой не бе особено учуден, когато през 2006 г. Бъфет обявява, че ще даде голяма част от своето богатство на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". След дълъг размисъл той стига до извода, че те са единствените хора, които знаят как да постъпят с такава



фантастична сума - около 60 млрд. долара



Никога не би ги оставил на 3-те си деца, защото смята, че не би било морално. Макар че през последните години е все по-щедър към тях. Когато баща му умира през 1964 г., той заличава името си от завещанието му, за да се увеличи дела от наследството за двете му сестри. Сигурен е, че това което би наследил - 180 000 долара, много лесно ще спечели сам. Както и става.

И така, какво можем да научим от Мъдреца от Омаха? Трябва ли всички да се опитаме да препрограмираме мозъците си, за да действаме по метода на Уорън? Поне можем да опитаме. Все пак този Господар на вселената има философия, виждане за всяко нещо в живота. Има уроци за всичко.

-------------

Каре 1

Уроците на Уорън

- За диетите

Той прави диети, свързани с числа. Как иначе?! Понякога решава, че ще се ограничи с до 1000 калории на ден, но ще разпределя разходите си както той иска. "Смятам, че мога да изяждам до 1 млн. калории годишно и така да поддържам теглото си. Но мога да разпределя тези калории, както аз реша". Когато децата му били малки, им пишел чекове за 10 000 долара, платими на определена дата, ако в уречения ден той тежи повече от килограмите, които е обещал до достигне. Нито едно от децата му никога не осребрява такъв чек. Уорън предпочита да губи тегло, не пари.



- За финансовите деривати

"Те са като секса", казва той още през 1998 г. "Проблемът е не с кого спиш ти, а с кого спят те". През 2002 г. той предрича, че дериватите ще унищожат финансовите институции. Прогнозите му през последните години са толкова точни, че той вече е известен не просто като Мъдреца, а като Оракула от Омаха.



- За успеха

В тези тежки времена дори мултимилиардер като Уорън знае, че не всичко се измерва в пари. "Когато станете на моите години, ще измервате успеха си в живота с това колко от хората, които искате да ви обичат, наистина ви обичат. Ако стигнете моята възраст и никой няма добро мнение за вас, не ми пука колко тежат банковите ви сметки, щом живота ви е катастрофа".



- За любовта

"Проблемът с любовта е, че не можеш да я купиш. Можеш да купиш секс. Можеш да купиш ритуални вечери. Можеш да си купиш памфлети, които да описват колко си прекрасен. Но единственият начин да получиш любов е като бъдеш обичан. Което е много дразнещо, ако имаш пари. Защото ти се ще да мислиш, че можеш да напишеш чек".



- За културата

Мъдреца от Омаха е изключил културата от живота си, защото тя ще смущава концентрацията му върху бизнеса. В продължение на 30 г. той не бил забелязал творба на Пикасо, която висяла на стената в банята на най-добрата му приятелка Кей Греъм, която издаваше "Вашингтон пост". Обърнал й внимание, когато му я посочили.



- За правилата за инвестиране

Правило № 1: не губи пари. Правило № 2: не забравяй правило № 1. Правило № 3: не влизай в дългове.

---

Каре 2

"Бъркшър Хатауей",

империята на Бъфет в числа



$62 млрд. - лично състояние, най-богатият човек в света.

$100 000 - годишната му заплата, една от най-ниските за изпълнителен директор на голяма компания в Америка.

1962 - годината, в която Бъфет започва да купува акции в "Бъркшър Хатауей", компания за производство на текстил, основана през 1839. През 1967 г. той вече контролира фирмата и се насочва към застрахователния пазар и други инвестиции. През 1985 г. компанията прекратява дейността в текстила.

$89 000 - настоящата цена на акция на "Бъркшър Хатауей" на нюйоркската борса, през 2008 г. цената им стигна до 148 000 долара.
Снимки: РОЙТЕРС
Бъфет поздравява присъстващите на годишното събрание на акционерите на Бъркшър Хатауей на 3 май м. г. в Омаха, Небраска.
 Хауърд Бъфет, един от синовете на Уорън Бъфет. Децата на мултимилиардера почти не получават пари даром от баща си, според когото това не е особено морално.
 Бъфет пред автомат за кока-кола, един от продуктите на компанията "Кока-кола", в която той е основен акционер.
 Уорън Бъфет и Бил Гейтс на погребението на Кей (Катарина) Греъм през 2001 г. във Вашингтон.
359
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД