:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Накратко

Хамстерите вече могат да произвеждат енергия

Това стана благодарение на изобретение на специалисти от университета в Джорджия, съобщи "Дейли Телеграф". Учените са измислили жакети, които нахлузени върху хамстерите, произвеждат електричество при бягането на животните във въртящи се колела. Устройствата са оборудвани с жици и са свързани с наногенератор. Учените залагат на пиезоелектрическия ефект - феномен, при който някои материали произвеждат електрически заряди, когато се свиват и отпускат. При опитите един хамстер е успял да излъчи електричество, равняващо се на една двадесета от произвежданото от стандартна АА батерия. Специалистите смятат, че същата техника до десет години може да се приложи при по-големи животни и хора. Така мобилният телефон ще се зарежда не от контакта, а чрез търкане на човешката ръка например, стига да е "пременена" в подходящата материя.



Кафето пази от инсулти жените,

изненадващо установиха учени от Автономния университет в Мадрид. Според тях няколко чаши дневно намаляват риска от мозъчен удар с около 20%. Учените обаче подчертават, че става дума за здрави хора, които не страдат от кръвно налягане. Те изследвали навиците на 83 000 жени в продължение на 24 години. Оказало се, че колкото повече кафе пият, толкова по-малко намалява възможността да се разболеят. За жени, които пият 5-7 кафета седмично, рискът от инсулт намалявал с 12%, при 2-3 чаши - 19%, а над 4 чаши дневно рискът се свива с 20%. "Благотворният ефект на кафето едва ли се дължи на кофеина, а на друга, засега неизвестна съставка", твърдят експертите. Други напитки, съдържащи кофеин, като чай например, не оказвали подобно влияние върху организма, но безкофеиновото кафе постигало такъв ефект.



Експедиция тръгва да търси хидроплана на Амундсен,

на който той е загинал, предаде АФП. Летателният апарат е френски, казва се "Латам" и се предполага, че е на дъното на Баренцово море. Там на 18 юни 1928 г. изследователят и още пет души на борда намират смъртта си, опитвайки се да спасят дирижабъла "Италия", част от бедстващата експедиция на италианеца Умберто Нобиле. Обстоятелствата около катастрофата и до днес са мистерия. Към Баренцово море ще отплават корабът за подводни изследвания "Тир" на норвежките военноморски сили и подводница, която подробно трябва да провери морското дъно. Изследваната площ ще е 67 кв. км. Амундсен е първият човек, достигал Южния полюс и открил Северозападния морски път между Гренландия и Аляска.
323
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД