:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първа лига ще е представена от двама футболисти

Ние страдаме от липсата на българските национали, а светът - за Ибрахимович
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Яцек Горалски (вляво) участва в една от тренировките на поляците преди началото на Мондиал 2018.
След като националният ни отбор пропуска вече пето поредно световно първенство (наред с трите поредни европейски), българските фенове отново ще стискат палци за чуждестранните си любимци. А пък за нашия футбол ще остане мъничка утеха, че все пак футболисти от първенството на Първа лига ще имат възможност да играят и на мондиала.
Те са само двама - исландският стълб в защитата на "Левски" Холмар Ейолфсон и борбеният полски халф на "Лудогорец" Яцек Горалски. Имаше шанс и за нигерийския бранител на "Локомотив" (Пд) Стивън Езе, но селекционерът на Нигерия Гернот Рор в крайна сметка го остави извън състава. Пренебрегнат в тима на Полша бе нападателят на "Лудогорец" Якуб Швиерчок въпреки седемте гола, които вкара в Първа лига тази пролет.
Но отсъствието на Швиерчок и Езе изглежда съвсем периферна тема на фона на куп отсъстващи звезди, чиито тимове ще участват в Русия. Сякаш най-крещяща е липсата на Златан Ибрахимович, който през 2016-а се отказа от националния отбор на Швеция, но цялата нация се надяваше селекционерът Яне Андерсон да покани най-голямата фигура в местния футбол в последните 20 години. Даже самият Златан даде надежда със свой намек, че ще играе на турнира. Но в крайна сметка покана, поне официална, нямаше. Затова егоцентрикът Ибрахимович отсече в типичен стил: "Едно нещо е сигурно, световното първенство без мен няма смисъл да се гледа, така че не си струва да го чакаме."
Най-много липсващи силни единици обаче сякаш има в тима на Франция, чийто селекционер Дидие Дешан спокойно може да селектира поне три силни отбора с наличните кадри. Той остави извън тима Антони Марсиал ("Манчестър Юн"), Александър Лаказет ("Арсенал"), като обясни, че са добри, когато започнат като титуляри, но не и при влизане на смяна, което е голям минус на подобен голям турнир. При "петлите" ги няма още Кингсли Коман ("Байерн"), Муса Сисоко ("Тотнъм") и Адриен Рабио (ПСЖ). Естествено, няма го и Карим Бензема ("Реал"), който е в немилост след скандала с Матийо Валбуена преди няколко години.
Испанците също имат набор от солидни единици, които си остават по домовете. Като Хуан Мата и Андер Ерера ("Манчестър Юн"), Хосе Кайехон ("Наполи"), Ектор Бейерин ("Арсенал") и триото от "Челси" Сеск Фабрегас, Маркос Алонсо и Алваро Мората. Особено впечатли игнорирането на последния въпреки петте му гола за Испания в световните квалификации и 15-те за "Челси" през изминалия сезон. Но слабата му пролетна форма се оказа решаваща.
Много сложен избор имаше и селекционерът на аржентинците Хорхе Сампаоли, който трябваше да остави извън състава един измежду звездните нападатели Пауло Дибала и Гонсало Игуаин ("Ювентус"), Серхио Агуеро("Манчестър С") и Мауро Икарди ("Интер"). Изборът падна върху Икарди, нищо че той е голмайстор на италианската Серия А през изминалия сезон с 29 попадения. Сампаоли пренебрегна още Ерик Ламела ("Тотнъм") и Хавиер Пасторе (ПСЖ).
"И без думи е ясно, че съм крайно разочарован. Чувствах се готов, във форма съм. Мисля, че заслужавах да бъда в състава", пък написа в "Туитър" Джак Уилшър. Ексцентричният халф на "Арсенал" е сякаш най-осезаемият липсващ от тима на Англия. Според в. "Таймс" селекционерът Гарет Саутгейт е решил още през март, че няма да ползва Уилшър, понеже се съмнявал, че ще издържи на високото напрежение и натоварване в Русия.
Отбор №3 в световната класация на ФИФА - Белгия, също има свой игнориран герой. Това е татуираният до невъзможност и енергичен за трима Раджа Наинголан. Треньорът Роберто Мартинес се обоснова, че Нинджата не отговаря на тактическите му изисквания. Но може да се предположи, че мотивите всъщност са своенравието на халфа на "Рома" и навикът му да пуши неприкрито.
706
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД