:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тите - треньорът, който промени Бразилия

В родината си селекционерът е звезда като Неймар
Снимка: ЕПА/БГНЕС
57-годишният Тите (в гръб) има огромен авторитет сред бразилските национали и това е още една от предпоставките за силен отбор.
На 9 юли 2014 г. Аржентина току-що бе победила Холандия с дузпи, за да стигне финал на световното. Но всички все още се опитваха да осъзнаят резултата от предишния полуфинал. Домакинът Бразилия падна с 1:7 от Германия.

Малко след срамната загуба местната федерация взе странното решение да назначи пак Дунга за треньор. Той водеше тима от 2006 до 2010 г., а единственият му друг опит бе престоят му в "Интернасионал", продължил само няколко месеца. Това назначение беше отричане на реалността. Федерацията знаеше, че ще следват критики, и реши, че ако има атаки, Дунга е точният човек - рязка натура, която вярва, че светът е в конспирация срещу него, и която ще бие огъня с огън.

Две години по-късно, след 1/3 от световните квалификации, Бразилия беше на 6-о място и възникна истински страх, че може да пропусне мондиал за първи път в историята. При Дунга "селесао" се представи ужасяващо и на "Копа Америка" в САЩ през 2016-а - равен с Еквадор, загуба от Перу и отпадане още в групите. Дунга бе уволнен, а треньорът на "Коринтианс" Тите - популярният избор за нов треньор още през 2014 г. - получи работата със закъснение. Останалото е история.

Тите направи някои промени. Паулиньо, тогава още в Китай, бе повикан в тима - спорно решение, но донесе успех. Треньорът заложи и на тийнейджъра Габриел Жезус за проблемната позиция на централен нападател. Това също даде резултат веднага. С изключение на тези двама останалите играчи бяха от тима на Дунга. Но в квалификациите ситуацията се промени - 10 победи, 2 равенства, вкарани 30 гола и допуснати едва 3. Доброто представяне продължи и в контролите с европейски отбори.

Причината за тази промяна не е само в качествата на Тите, а и в това, че за разлика от свои колеги в Бразилия, той няма проблеми да се учи. След всички успехи през годините бразилците продължаваха да вярват, че само природен талант ще свърши работа. Самата игра обаче продължи напред, а те останаха опасно изолирани. Мнозина в бразилския футбол не се развиха и си останаха в миналото, а резултатът бе унижението с 1:7 от Германия.

Тите обаче е изключение. На пръв поглед неговата кариера не е необикновена - водил много отбори, в повечето случаи е уволняван. Не е работил в Европа. Но ключовата фраза за Бразилия при него е: "Научих се как да се уча".

Тите прекарва много време в Европа, за да изучава играта на най-добрите отбори. Голямата разлика с Южна Америка е колко компактни са те. Тите прилага това в "Коринтианс" и извежда тима до титла в Бразилия и в Южна Америка. Отборът му е известен с това, че печели с по 1:0 и срещу него се играе трудно - основата е солидната защита. В Европа Тите учи и как отбор може да има повече играчи от съперника във всяка зона на терена. "Коринтианс" играе по този начин. Всички се движат много, играят стабилно в защита, атакуват заедно, а заради движението по терена има повече възможности за пас напред. Тите пренася тези идеи в "селесао". През ноември 2016-а Бразилия би с 3:0 Аржентина, а бившият треньор на "гаучосите" Сезар Луис Меноти хвали Тите: "Той премести защитата с 20 м напред, отборът играе като едно цяло. Това е като Бразилия през 1970-а".

За разлика от Дунга, който има образ на воин, Тите е приеман за мъдър човек, умеещ да комуникира добре с всекиго. Един критик го нарече "змиеукротител". Но Тите очарова всички. А в страна, която е в спирала на икономически и политически смут, националният отбор е като фар на надеждата.

Без да го търси, треньорът има и звезден статут като този на Неймар. И в Русия успехът ще зависи от отношенията между тях. Сега "селесао" е много по-малко зависима от Неймар спрямо 2014 г. и това се видя в победите срещу Русия и Германия в контроли, в които звездата не игра. Но неговият талант е голям плюс. Тите обаче ще трябва да направи така, че Неймар да играе за отбора и да взима правилните решения във важни моменти. Треньорът трябва да контролира и изблиците на сприхавост на звездата си. Неймар си изкара 6 жълти картона в квалификациите и ако това стане и на световното, той може да пропусне важен мач.

А този път Бразилия ще го иска до края, защото се надява на шестата си титла и първа в Европа от 60 години.



ПРОГНОЗА

"Моят фаворит е Бразилия, но не защото ми е родина. Наистина отборът ни е много силен. Има и още един фаворит - Испания, който показва винаги добър футбол. Да, и Германия, защото е... Германия. Но ако говорим за това кой ще е шампион, казвам: Бразилия. За последно бяхме на върха през 2002 г., дойде време да го направим отново", заяви двукратният световен шампион със "селесао" и голмайстор №2 на първенствата - Роналдо.
1023
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД