:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политиката засенчи футбола

Обвинения в корупция и заплахи за бойкот бяха основна тема преди световното първенство в Русия
Политиката и спортът никога не трябва да се смесват, но често става обратното. Световното първенство в Русия обаче надмина предишните шампионати, тъй като в месеците преди него политиката изцяло засенчи футбола. Обвинения в корупция, заплахи за бойкот, хулигански изстъпления и расизъм - това бяха основните теми, а играта остана на втори план.

Русия спечели домакинството през 2010 г. и оттогава не са спирали обвиненията, че го е направила чрез корупция. През 2014-а ред политици в САЩ и Великобритания призоваха ФИФА да й отнеме мондиала. Част от арестите на висши служители на ФИФА бяха точно заради спечелването от Русия и Катар на домакинствата на световните през 2018-а и 2022-ра.

През април бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви: "Корупция блокира много от нещата, които искаме да постигнем. Искаме да премахнем бедността. Какво пречи на някои от най-бедните страни като Южен Судан и Бурунди да използват парите за помощ? Отговорът: корупция. Защо хората са бедни в държави като Екватoриална Гвинея и Венецуела, които са богати на ресурси? Корупция! Искахме да правим големи спортни събития, които да събират хората. Но как Русия спечели домакинството на световното? Ще ви оставя сами да си отговорите..."

Външният министър Борис Джонсън пък обяви, че руският президент Владимир Путин ще използва световното за излъскване на имиджа си. В парламента опозиционният депутат Йън Остин, който призова Англия да се оттегли от световното, каза: "Путин ще го използва по начина, по който Адолф Хитлер е използвал олимпиадата в Берлин през 1936 г.". И Джонсън се съгласи, като допълни: "Сравнението с 1936-а със сигурност е вярно."

Случаят с бившия руски шпионин Сергей Скрипал пък доведе до заплахи за бойкот. Великобритания обяви, че нито членове на кралското семейство, нито министри ще идат на световното. Премиерът Тереза Мей посочи като причина именно случая "Скрипал". Премиерите на Швеция и Исландия също ще бойкотират откриващата церемония. А неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч" призова всички световни лидери да бойкотират, докато Путин "не предприеме стъпки да защити сирийските граждани".

Преди първия съдийски сигнал има и притеснения заради руските футболни хулигани, които бяха в основата на част от сблъсъците по време на Евро`16 във Франция. В социалните мрежи част от тях заплашиха чуждите фенове, най-вече англичаните. Появиха се и записи от специални лагери, в които ултрасите се подготвят за битки. Руските власти обещаха, че няма да има насилие по време на световното, защото хулиганите, отговорни за сблъсъците на Евро`16, най-вече в Марсилия, са под специално наблюдение.

Притеснения има и заради расистките и антигей настроения в страната домакин. Само този сезон имаше 19 такива случая в руското първенство и на мачове на "сборная". Русия бе глобена заради расистки скандирания към играчи на Франция на контролата през март. По-рано футболистът от младежкия отбор на "Ливърпул" Боби Адекание бе обиждан от феновете на "Спартак" (М). Бразилският вратар на "Локомотив" (Москва) Гилерме Маринато на два пъти бе обиден на "маймуна" пак от фенове на "Спартак". "Зенит" пък бе глобен, след като агитката му издигна плакат, обявяващ Ратко Младич за герой. В нарочно ръководство за английските фенове федерацията на футболните привърженици в Англия (FSF) предупреждава хомосексуалистите да "не показват сексуалността си на публични места", тъй като в Русия има силна антигей пропаганда.
3
978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Юни 2018 09:58
опозиционният депутат Йън Остин, който призова Англия да се оттегли от световното, каза: "Путин ще го използва по начина, по който Адолф Хитлер е използвал олимпиадата в Берлин през 1936 г.". И Джонсън се съгласи, като допълни: "Сравнението с 1936-а със сигурност е вярно."

Англия все още е относително свободна страна и всички, дори най-големите тъпанари, имат право да говори каквито глупости им прелетят през главите...
За корупцията - точно BBC направиха филм как се купуват игрите в Лондон...
13 Юни 2018 14:37
Как се поздравяват футболистите на нацистка Германия и колониална Англия през 1938 г.:
https://www.youtube.com/watch?v=jaqyIn5aqUs
https://spartakfanat.ru/sport/news/article/sport/football/3383253/

Футбольный чемпионат и удар Запада по России
https://topwar.ru/142931-zapad-udarit-po-rossii-vo-vremya-chempionata-mira-po-futbolu.html?utm_source=website&utm_medium=push&utm_campaign=theme_day
13 Юни 2018 14:40
И Джонсън се съгласи, като допълни: "Сравнението с 1936-а със сигурност е вярно."


Сравнението няма как да е вярно. Сигурни ли сте, че точно тва е казал?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД