:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Политекозтика

Зимбабве забрани дрехите втора употреба

Целта е стимулиране на местната икономика
Снимка: http://www.herald.co.zw
ЗА ПОЛИТЕКЗОТИКА! Министърът на финансите на Зимбабве Патрик Чайнамаса обяснява идеята си за забраната на вноса на употребявани дрехи и обувки.
Властите в Зимбабве предприеха странна мярка, за да стимулират местната текстилна индустрия, като забраниха вноса и продажбата на дрехи и обувки втора употреба, които са изключително популярни сред бедните жители на африканската страна. Финансовият министър Патрик Чайнамаса, който е двигател на предложението, е убеден, че забраната ще стимулира производството на облекла в предприятията в страната. Употребяваните дрехи и обувки вече са извадени от списъка на стоките, разрешени за внос в Зимбабве, въпреки че официално забраната влиза в сила от 1 септември. За нарушителите са предвидени и наказания - стоката им ще се конфискува, а след това и унищожи.

С цел да се ограничи продажбата на употребявани облекла преди време властите въведоха доста високи мита, но въпреки това те продължават да наводняват местния пазар. Резултатът е, че много от по-малките предприятия бяха принудени да затворят врати и да уволнят работниците си.

Текстилната и кожената индустрия в Зимбабве са в тежко положение в последните години заради



огромния внос на дрехи

и обувки втора ръка,



които са много евтини и предпочитани от затъналото в нищета население. Евтините, нискокачествени и употребявани облекла се продават на импровизирани сергии по улиците, в лъскави бизнес сгради, а има и цели битпазари за такава стока. Голяма част от нея пристига от Мозамбик и Замбия. Някои от облеклата, които се продават, са предоставени на страната от благотворителни организации от Европа. И по принцип не би трябвало те да се продават, а да се раздават безплатно.

Зимбабвийските власти се заеха активно с употребяваните дрехи, след като депутатката Присила Мисихеърабуи-Мушонга размаха в пленарната зала бельо втора употреба, което се оказва масово купувано. Тя настоя, че жителите на страната не пазаруват местни облека, тъй като внесените от чужбина "нискокачествени стоки" са значително по-евтини. Според Мушонга жените в Зимбабве могат да се сдобият с два комплекта бельо за по-малко от 2 долара, което за бедните жители си е истинска находка. Тя предупреди в пленарната зала, че освен с негативното влияние върху икономиката на страната дрехите втора ръка са опасни и за здравето на гражданите, тъй като не биват дезинфекцирани, преди да бъдат пуснати в продажба. Още през 2012 г. тогавашният финансов министър Тендаи Бити призова за въвеждане на забрана на вноса на бельо втора употреба заради здравните рискове, които крие. И изтъкна, че същевременно използването на употребявано бельо е унижение за човешкото достойнство.

От Националния съюз на



търговците в Зимбабве веднага

се обявиха срещу решението



на правителството. Според председателя на съюза Самюел Уадзай "странно и шокиращо е, че правителството забранява бизнес, от който се прехранват хиляди хора". Според организацията министърът на финансите Патрик Чайнамаса е загубил представа за реалността.

"Много хора зависят от продажбата на дрехи втора употреба. Хубаво е да се подпомага местната индустрия, но в страната няма нито една компания, чиито облекла да са достъпни за обикновените жители на града", каза изпълнителният директор на организацията "Форум за намаляване на бедността" Джудит Каюле. И предупреждава, че забраната на дрехите втора ръка ще създаде сериозни трудности на местните хора. "Не смятам, че това е добра идея", категорична е тя.

Асоциацията на производителите на дрехи в Зимбабве обаче ликува и приветства решението на правителството. От организацията обясняват, че в момента текстилната индустрия работи на 45% от капацитета си и се надява



новите правила да помогнат

за увеличаване на производството



и на потреблението на местни изделия. Според председателя на асоциацията Джеръми Юманс текстилният сектор умира, тъй като в ценово отношение не е конкурентоспособен на ниските цени на употребяваните дрехи.

"Продуктите ни не са евтини, но са с добро качество, а някои от компаниите изнасят дори в чужбина", споделя той.

И докато правителството се опитва да принуди населението да си купува стоки с етикети "Произведено в Зимбабве", за да се подпомогне местната икономика, съпругата на президента Робърт Мугабе - Грейс, се облича само в облекла, представени на ревюта за висша мода в Париж, Рим, Милано... В родината си тя е наричана Гучи Грейс заради марковите чуждестранни стоки, които не спира да си купува. Допреди няколко години Грейс Мугабе бе сред най-редовните посетители на елитните модни къщи в Париж и Лондон, като сметката й обикновено не падаше под 150 000 долара. От известно време обаче първата дама е силно ограничена в шопинг пътуванията си, тъй като Европейският съюз забрани на Мугабе и на членовете на семейството му да влизат в страни от ЕС заради нарушаването на човешките права, които са установени в Зимбабве. САЩ също са наложили такава забрана.
Снимка: http://newzimbabwevision.com
ЗА ПОЛИТЕКЗОТИКА! Пазар за дрехи втора ръка в Зимбабве.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ЗА ПОЛИТЕКЗОТИКА! Бедните зимбабвийци масово купуват употребявани дрехи, внос от чужбина, защото са значително по-евтини от произведените в родината им облекла.
Снимка: www.thestrand.co.zw
ЗА ПОЛИТЕКЗОТИКА! Жител на Зимбабве разглежда предлаганите дрехи втора ръка на сергия в столицата Хараре.
121
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД