:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът се дърпа за бащинския отпуск

Обезщетението да се плаща от НОИ, препоръчват коалиционните партньори
Бизнесът се обяви против идеята на министър Емилия Масларова за допълнителен отпуск за бащинство. "Ако държавата го въведе, трябва да е за сметка на отпуска на майката", категоричен е зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Масларова предлага бащите да имат право на 14-дневен платен отпуск при раждането на детето им, съобщи в. "24 часа". В повечето европейски държави бащинският отпуск е доста популярен.

"В момента отпускът за майчинство в България е най-дългият в ЕС. Прекалено е да има и допълнителни дни за бащите. България ли е държавата с най-висока производителност на труда?!", контрира Тебеян. Жените у нас получават 90% от заплатата си до навършване на 9-ия месец на детето. След това до 2-годишната му възраст получават минимално месечно обезщетение (за т.г. 180 лв.). Средно в ЕС майките имат право на платен отпуск от 14 седмици, в който получават процент от заплатата. След това им се полагат от 4 до 7 месеца с минимално обезщетение.

От БСК са категорични, че отпускът може да се дава само под формата на обезщетение от НОИ, а не да го плаща работодателят. Вместо държавата да стимулира раждаемостта с разточителни отпуски, по-добре да се помисли за детски ясли и градини, детски кухни и услуги за родителите, препоръча Тебеян.

Макар още да не са запознати с идеята, коалиционните партньори я подкрепят. "Щом целта е да се подобрява демографската политика и да се раждат повече бебета - разбира се, че ще я подкрепим", заяви председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). И той обаче е на мнение, че бизнесът не трябва да се натоварва с допълнително плащане. "Възможно е парите да се плащат от НОИ, защото и сега мъжете внасят осигуровка за бременност и раждане, която е част от тази за болест. В същото време не трябва да се възлагат допълнителни функции за сметка на института, защото не е ясно дали той може да поеме още обезщетения за 70 000 - 80 000 раждания на година", предупреди Адемов. Той категорично се противопостави на идеята на БСК дните за бащата да са за сметка на отпуска на майката.

"При всички случаи е добре да се подкрепя и стимулира родителството", коментира Христина Христова (НДСВ). Бившият социален министър също препоръча бащинският отпуск да е за сметка на осигурителната система. Това обаче ще наложи въвеждането на допълнителна осигуровка, смята тя.
5
2687
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2007 02:18
Чудят се още какъв данък да въведат.
За да има кой да суче по веригата.
Едва ли са се загрижили за броя на децата, които се раждат все по-малко.
Отпуската по бащинство ще мине и замине, но това дете остава на бял свят и разходите, грижите и неволите по него са за неговите родители.
А управниците ще имат още един бял роб, когото да доят в следващите години.
20 Март 2007 09:12
Този път е прав Тебеян - вместо да се наливат пари в отпуски да се реши проблема с детските заведения - там е болката на повечето млади родители!
20 Март 2007 12:40
Много ми е интересно като дават за пример майките от другите държави в ЕС, що не направят сравнение и с доходите на българските маки и европейските, и що не се замислят що българките сами гледат децата си вместо да си наемат детегледачка и да си ходят на работа без притеснения...
20 Март 2007 14:15
сравнения на доходите липсват защото не са направени сравнения на разходите. или смятате ще майките в ЕС пият кафенца по 20 цента
20 Март 2007 15:03
ЛЪЖАТ, не са 90%, а са 90% от максимум 1400лв.
И не са 70-80 хиляди, а 50 хил.
(не било износ, а внос, и не било компютри, компоти...)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД