:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП уговаря Орешарски за изгодни студентски кредити

Снимка: Борислав Николов
Над 40 български и чуждестранни висши училища участват в кандидат-студентската борса в музея "Земята и хората" в София. Тя продължава до 21 март.
Държавата трябва да опрощава студентските кредити на пълните отличници и да го погасява частично за младежите, които показват добри знания и резултати. Това предложи вчера депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев в Пловдив. Той и колегата му Пламен Славов са разговаряли по въпроса с министъра на финансите Пламен Орешарски. Двамата предлагат правителството да намери банки, които са готови да кредитират студенти и които ще бъдат компенсирани от държавния резерв за макроикономическа стабилност. Според социалистите кредитите трябва да са с лихва в рамките на основния за страната лихвен процент или с най-много 1 пункт над него. Друга идея на левицата е бизнесмени да инвестират в образованието на студенти, като им гарантират след това работа и възможност за изплащане на дълговете.

В стратегията на МОН за развитие на висшето образование също се предвижда система за кредитиране на студентите. Заемите ще се отпускат от търговските банки при облекчен ред и условия. За целта ще бъде създаден държавен гаранционен фонд. В момента банките предлагат студентски кредити, но без участие на държавата.

Вълчев обсъди вчера основните акценти от стратегията си с водещи социолози и политолози. Според тях бизнесът и обществото трябва да имат засилен контрол над държавните университети и да изготвят рейтинг за нивото на обучението в тях. Трябва да се преодолее силово нежеланието на висшите училища да се оценяват външно, заяви социологът Андрей Райчев. Не може да си висшист и да не знаеш английски, не може да няма компютърна грамотност, не може да няма контрол върху минимум знания и минимум обща култура, коментира Райчев. Според него това трябва да се проверява на държавен изпит.

Участниците в дебата са единодушни и че бизнесът трябва да има по-активно участие в университетския живот. Студентите трябва да ходят на стажове и практики още от I курс, но затова бизнесът трябва сериозно да влезе в настоятелствата на висшите училища, посочи шефката на МБМД Мира Янова. Саша Безуханова от КРИБ предложи представители на бизнеса да четат лекции. Според Веселина Дончева, мениджър по човешки ресурси от "Овергаз", трябва да се търси мястото на бизнеса и в средното, и във висшето образование, а децата да получават консултация за професионалната си ориентация.



КОНТРОЛ

Университетите, за които не е определен капацитет за отделните специалности, ще приемат до 20% повече спрямо броя на студентите за предходната година, съобщи Даниел Вълчев. Така той отговори на съмненията, че може да се стигне до свръхприем в модните специалности, ако университетите определят сами броя на студентите. Министърът предлага това да стане още от тази година. Държавните висши училища имат възможност да приемат още 50 000 студенти.
5
1817
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2007 09:35
Достатъчно кредитираме развитите страни в света с вишисти!
Едва ли 10 % от завършилите висше образование остават в България! Това обикновено са тези, които не са упяли да научат чужд език и се плашат от езиковата бариера.
Всеки завършил висше, трябва да е последният ахмак, да остава в България след това, което днес четем в пресата, че "МУУДИС" - ориентираща световният финансов бизнес, къде да инвестира, или кредитира, ни осъди нас българската държава на 20 годишен застой!
Така, че лобиране от БСП да се подпомагат все повече чуждите идва най-вероятно от участието на някои членове от ръководствеото на БСП във чуждоземни заинтересовани фондации!
20 Март 2007 12:50
Образованието в България мноооооооооого куца! Казвам го като човек, учил 3 години в български университет, прекъснал и започнал от начало в западен, т.е. запознат с две системи. Мога да говоря с часове на тема "що е образование и има ли почва то у нас", но не е тука мястото!
Вместо да се предлагат кредити на отличници, с което се дискриминират и много талантливи хора с нормален успех, то би било мноооооого по- добре, тези пари да се инвестират в образование изцяло на западен език! В много германски университети се преподава изцяло на англииски, с материал на англииски!
1. Преподаватели са ми казвали- англииския ти е необходимост, немския лукс (т.е. без англииски си нищо, а немския ти е само за развличение).
2. Условията за кандидатстване за работа са- диплома и езици, като в формулярите изрично пише "англииски на ниво- водене на преговори И др. езици".
И‌ ТАКА- инвестирайте парите във внос на преподаватели с майчин език- англииски, а за лукс и немски, френски... Българския можете да го оставите за домашна употреба.
20 Март 2007 13:00
По въпроса за езиците!
МОН може да започне образоването на хората още от ранно детство! Може да се изработи стратегия за финансиране на детски градини с преподаватели с майчин език на англииски, тъй като децата "учат" език най-бързо и безболезнено, след това да се продължи тенденцията в училище! Така българските граждани на глобализирания свят биха израствали с два езика най- малко: един за домашnа употреба, другите за изкарване и подсигуряване на прехраната!
П.П. Бюрократи български, слезте при хората и говорете! Намерете българските студенти в чужбина и питайте, какво да се промени. Не е срамно да се пита! Жалко само, че съм си дал невалидния алтернативен E-Mail. Можеше да осъществим контакт с заинтересовани кръгове.
БОТ, как да си сменя Майла, програмата не приема новия като валиден!
20 Март 2007 17:00
Орешарски е доцент по финанси в УНСС и много добре познава системата на висше образование в България. Затова се съмнявам да приеме опрощаване на студентски кредити на отличници, защото част от отличниците в българските ВУЗ са менте. Ходатайствата вече не са "пиши там една тройка", а "пиши максимална оценка". Може би студентите без връзки с добри оценки знаят много повече от набедените отличници. Има и добри деца, спор няма. Но качествените заминават за чужбина. Всички реформи в България ще претърпят крах, защото системата ни е сбъркана. И ние добре го знаем, но нищо не се променя. Статуквото удовлетворява власт имащите. Останалите - слушайте и изпълнявайте, защото в противен случай просто животът ви ще стане още по-черен. И ето така, свестните хора са го ударили на уволнение.
20 Март 2007 19:19
Образованието е прекалено сериозна област за да се изказват толкова много лаици.
1. При немците вече се преподава на английски, не защото им харесва, а защото нямат вече достатъчно преподаватели (основен световен проблем).
2. Висшето образованието е скъпо удоволствие, а не социална дейност. Затова единственото решение е, не държавата да дава пари на вузовете, а да дава кредити на студентите, които те след това да си връщат. Тогава ще може и да се натискат вузовете да изпитват истински, а не като сега - всички да минат до 4 курс, защото иначе вуза няма да си получи парите и специалностите в горните курсове ще са ощетени.
3. Бягството на специалисти на запад вече е само в хуманитерните специалности, докато при инженерите има обратна тенденция (все пак HP дава заплати над 2 000 евро, а тук с тях се живее по-лесно, отколкото с 8000 в Германия).
4. Всички студенти много говорят за образованието, но през последните 15 г. основните бели в тази област са заради натиск от страна на студентите и техните родители по-малко да се учи (преди се е учело 5 г. по 44 часа на седмица, а сега - 4 г. по 30 часа). Какво сравнение тогава да има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД