:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР отпусна примката около Arenabg.com

Дори и да бъде осъден, собственикът на сайта ще се размине с глоба
Както преди година, така и сега масираната атака срещу интернет пиратите започна да отслабва. След повторния шумен арест на собственика на най-известния торент тракер Arenabg.com - Елиан Гешев, и затварянето на другата голяма търсачка Zamunda.net МВР и следствието постепенно забавят преследването. Първо Софийският районен съд освободи Гешев с мотив, че няма данни да е извършил престъпление. Вчера пък падна и спуснатата от антимафиотите заповед до интернет доставчиците да ограничат достъпа до Арена БГ. От БТК, които също лишиха клиентите си от достъп, до снощи чакаха писмено съобщение от МВР за отмяна на заповедта. От компанията коментираха, че не само те са изпълнили заповедта, а и повечето големи доставчици, между които и "Евроком".

Заради поет ангажимент да не се качват торенти от български IP адреси Елиан Гешев пък ще се размине най-вероятно с глоби. Той обещал строг контрол да не допуска качване на порнографски материали на сайта.

"Ако Гешев изпълни обещанията си, няма никакво основание в бъдеще срещу него да бъде предприето наказателно преследване. Поведението му може да послужи в съда като смекчаващо вината обстоятелство", заяви пред "Сега" зам.- директорът на столичното следствие Светослав Василев.

Срещу Гешев се водят две дела за престъпления срещу интелектуалната собственост и за съучастие в разпространение на порнографско съдържание. По последното се очакват материали от САЩ. За първото пък още се чака експертиза от Института за компютърни технологии.

Акцията на ГДБОП и следствието срещу торент тракерите срещна и бурен отпор от различни организации. Основните критики са насочени срещу определените като незаконни обиски и изземвания, както и срещу ограничения достъп до информация, наложен след заповедта до БТК и други доставчици да ограничат достъпа до Аrenabg.com.

"Обиски са извършвани само на лица, които пряко участват в администрацията на тези сайтове, или на други, за които е доказано, че са качвали най-голям обем информация или от техен компютър е качвано за първи път", обясни Василев. По думите му никой не е имал намерение да спре за постоянно достъпа до Арена БГ. Мярката била взета само за да не бъде заличена важна за разследването информация.

Коментар - на стр. 11

СПАД

"Целта е изпълнена. В България вече не функционират торент тракери. Тук на ArenaBG.com броят на качваните рилийзи спадна от средно 80-120 до 30-40 дневно и е резултат на наложените мерки за строг контрол върху споделяните файлове, а също така и на забраната да се качват рилийзи от потребители от България (с български IP адреси)", гласи примиренческото на пръв поглед съобщение на сайта на Арена БГ. Отбелязва се още, че с тези цифри "интернет пиратството" в България е сведено до приемливо ниво и това показвало, че целта на МВР е изпълнена. По-запознати със спецификата на оперирането с торенти обаче казват, че не е трудно български потребители да качват отново филми и музика, но през чужд сървър.
15
2776
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Март 2007 00:57
БТК беше единствената компания, която прекрати достъпа, за което има достатъчно доказателства. Това, че те са казали, че имало и други не е факт, а опит да кажат "Не сме сами". Е, хубаво, дори и да е имало още една фирма, това не прави постъпката им по-правилна. Просто я прави масова. Горе-долу да кажеш, че "Не заглушавахме само "Свободна Европа", ами и "Гласът на Америка". И да се измъкваш с това, че и в СССР са го правили. За БТК има текст тук.
20 Март 2007 02:49
мдаа ... в бг-то произволът отдавна е на почит. между другото, какви са инструкциите за момента -- бг-то задунайска губерния ли е, задокеанска или нещо друго?
20 Март 2007 06:11
Ако има някакво оплакване от някого, може да се затвори само определен линк от сайта, но не и цялия сайт. Освен това, МВР не е контрольор по закон; да гледат къде другаде да хвърлят усилията си, а не върху беззащитните фирми за музика и фирлми.
20 Март 2007 06:36
Гешев бил обвинен за разпространение на порнография?!
Еми, че в пуснатия от амотера уеб сайт си се продава съвсем спокойно порнография.
Защо не ги преследват и тях???
А за бтк пълен бойкот.
Филтърът на бтк ме върна отново във времето на комунизма.
А дали комунизмът въобще си е отивал някога?
Да изметем комунистите на другаря Станишев на следващите избори!
20 Март 2007 07:49
Поредната показна акция на крадливата тройна коалиция! Предлагам всички потребители да се обеденим и да им скочим на шията! Бах мамаму имам чувството , е съм се събудил в китай!!!
20 Март 2007 08:13
Не, не си се събудил в Китай! И там има торенти, но за корупция в особено големи размери разстрелват!
20 Март 2007 08:55
Дори и да бъде осъден, собственикът на сайта ще се размине с глоба

Не може да бъде осъден ! Няма извършено престъпление ! И съда вече го каза.
*
За съжаление, ако наеме "адвоката", който уж трябваше да защитава тезата на "пиратите" по Канал 1 тази сутрин, нищо чудно да го осъдят и за убийството на Кенеди и взривяването на кулите.
20 Март 2007 09:56
Той обещал строг контрол да не допуска качване на порнографски материали на сайта.
Безплатната първоначална дрога (най-вече порно, но и други филми) свършва. Изследванията, провеждани от разпространителите на дрога показват, че вече достатъчна част от потребителите ще са съгласни да си плащат, за да се дрогират. Затова - гонка за безплатното порно (било пиратско!) и good luck, Амотера! Време е за обратна възвръщаемост - онлайн филми, но срещу смс-чета. Същото важи и за другите бози made in Holywood.
Можете ли да се откажете от дрогата, т.е. от желанието да не гледате (без значение дали сте платили) поредния "изключителен" екшън, който приятелите ви обсъждат?
20 Март 2007 10:26
Han,
може и така да разсъждават, но грешат. И причините са много.
*
Тинейджърите, които са 99 % от тези които качват и свалят филми и музика, нямат собствени доходи. Познай от къде и като как родителите им, вместо да им купят дрешки и обувки, ще им заредят картите на GSM-ите и ще им дадат парички за "глупости". Че за ограмната част от родителите компютърът е само безполезна щайга, която са го взели за децата да си играят, щото така е престижно. Просто ще ги отсвирят да се оправят.
*
А те ще са оправят от чужди тракери, които няма как да преодолеят, освен , ако не затворят целия Интернет (което няма как да стане).
*
Ако случайно затворят Интернет, то почти всеки домашен компютър си има записвачка (а и вече има достатъчно преносими устройства за запис с голям обем), така че обмена пок ще продължи.
*
И сега нека предположим, че ГДБОП реши да ги преследва. Не може. Те са малолетни или непълнолетни деца.
*
Просто цирка е пълен и скоро световните агенции ще разпространят " България преследва свободата на Интернет и децата си. " А тези деца до следващите избори ще са и гласоподаватели. И няма да са апатични, защото са пряко засегнати. Властта им е взела играчките. А това ги боли.
20 Март 2007 11:19
за които е доказано, че са качвали най-голям обем информация или от техен компютър е качвано за първи път

И как са доказали? По ИП-тата ли? Нали точно министерствата твърдяха, че ИП-тата не стават за доказателство, след като излезе инфо, че министерствата генерирали над половината трафик към аренабг.
Избирателна работа...
А и взимането на адресите по ИП-та при тези нарушения е в разрез с ЕС норми за анонимност при достъпа до интернет.
А защитата по български ИП-та... хе тук дори не ми се задълбава в неефективността на това решение...

Редактирано от - Локи на 20/3/2007 г/ 11:21:38

20 Март 2007 14:52
правят акция и не знаят че ще станат пак за резил
20 Март 2007 16:02
Института за компютърни технологии


Тия па кои са ? Пак някои на държавна ясла ?!?
20 Март 2007 19:08
Ако някой можеше да бъде осъден за торенти, то в световен мащаб това вече щеше да е направено. Даже и в щатите филмовите и музикалните компании не можаха да докажат, че торентите сами по себе си са нарушаване на авторско право. За сега се умува зад океана и в европейско (немци и френци) как да докажат, че наличието на информация къде се намира една книга, нейното заглажие и друга подобна информация е нарушаване на авторското право на някой. Причината е, че от позицията на вид информация това не е филм или песен, а някаква форма на адрес, и така е по-близко до други типове адреси за интернета, а не до една картина или художествено произведение.
Че нали интернета се крепи на сървъри с множество адреси !!! Затова и не могат досега да забранят торентите, както забраниха други видове сървъри с музика и филми.
20 Март 2007 19:11
От БТК, които също лишиха клиентите си от достъп, до снощи чакаха писмено съобщение от МВР за отмяна на заповедта. От компанията коментираха, че не само те са изпълнили заповедта, а и повечето големи доставчици, между които и "Евроком".
Ето това е класически пример за бягство от отговорност. Май от БТК още си мислят че са монополисти в доставката на интернет? Или им се ще да станат /

П.С. Още си спомням навлизането на първите видеоплеъри и разменянето на филми ( верно с лош превод и качество) между познати и приятели . Въпреки цензурата!
21 Март 2007 00:09
Какви "авторски права" и "интелектуална собственост" притежават разпространителите? Те с аобикновени търговци търсещи свръхпечалба и използващи държавните органи в БГ да им я осигури.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД