:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 459
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Конфликт в НДСВ заради закона за достъп до информацията

Йордан Мирчев
Внесената от мнозинството промяна в закона за достъп до информацията предизвика конфликти и вътре в НДСВ. Царският депутат и шеф на транспортната комисия Йордан Мирчев е вносител на проекта, но колегите му Олимпи Кътев и Деница Димитрова отказаха да го подкрепят в комисията по държавна администрация с мотива, че такава е позицията на партията. Законопроектът създава правила за търговия с информация, като въвежда паралелен на сегашния режим за достъп до обществени документи с различни срокове и тарифа.

Официално политическо решение на НДСВ по казуса обаче няма, установи "Сега". Депутати твърдят, че кръжецът около Николай Василев самоволно се обявил против законопроекта заради близките отношения на министъра с неправителствената организация "Програма достъп до информация" (ПДО), която нададе най-силен вой срещу текста. Освен това ведомството на Василев одобрило проект на въпросната организация, финансиран от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за електронния достъп до информация. Царисти подозират, че "Програма достъп до информация" се кани да пише подобен на внесения от депутатите законопроект и затова оттам вдигали врява.

Шефката на ПДО Гергана Жулева опроверга тази информация. Тя обясни за "Сега", че действително спечелили проект по ПРООН, но той не включва писане на законопроект. Организацията обаче можела да даде препоръки за електронния достъп до информация, а при желание министерството на Николай Василев да изготви и законопроект. Според Жулева той не влиза в конфликт с внесения от депутатите.

От министерството на държавната администрация също отрекоха да са заинтересовани от провала на депутатската инициатива, тъй като нямат никакво участие в проекта по ПРООН, освен че го одобрили. "С ПДО сме партньори, доколкото работим заедно за подобряване дейността на държавната администрация, но нищо повече", коментираха от ведомството на Василев.
2027
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД