:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,977
Активни 789
Страници 9,422
За един ден 1,302,066

И една цигара може да доведе до пристрастяване

Снимка: Борислав Николов
И първата цигара може да доведе до пристрастяване.
Медиците отдавна казват, че пристрастяването към никотина е индивидуално. Един може да се пристрасти след няколко седмици пушене, а друг - след години. Веднъж станал зависим обаче, човек трудно се отказва от вредния навик.

Пристрастяването към никотина е на ниво синапси - образувания, осигуряващи връзката между нервите, които пък предават усещанията в цялото тяло. При употреба на тютюн организмът постепенно си изгражда такива връзки и за никотина, а зависимостта от отровата става физическа - при липсата на никотин тялото страда.

Според ново изследване, проведено от Лондонския университетски колеж, последствията от изпушването на една- единствена цигара могат да не се окажат толкова безобидни. Според данните на британските учени негативното въздействие на първото вдишване на цигарения дим може да продължи много години и в крайна сметка да доведе до трайна никотинова зависимост.

В изследването са взели участие повече от 2000 ученици на възраст 11 години. Децата са били наблюдавани в продължение на 5 години. От 260 деца поне едно е пробвало да пуши на 11- годишна възраст, а към 14-годишна възраст пушачите стават 18%.

Специалистите смятат, че еднократното въздействие на никотина повече от 2 пъти повишава вероятността за развитие на никотинова зависимост през близките години, като причините за това все още не са изяснени. Учените не изключват, че еднократното въздействие на никотина върху главния мозък може да постави началото на патологичен процес, чийто резултат са повишената възприемчивост към стрес и депресия, следствие на които е стремежът отново да се повторят експериментите с пушенето.

---------------------

Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
1
2260
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Юни 2006 09:18
Голямо откритие, защото в пристрастяването задължително има една първа цигара. До 1971г. влизайки в казармата в Момчилград не пафках. Още втория ден като ме грабнаха старите пушки и запалих първата . Беше "Опал" с книжен филтър.
Не първата цигара , а проблемите и кахърите водят до пристрастяването им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД