:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,814
Активни 591
Страници 9,259
За един ден 1,302,066

Очертава се 100 млн. лв. дефицит в болниците

"Парите за болничната помощ за годината няма да достигнат с над 100 млн. лв, ако се запази досегашният ръст на разходите на здравната каса", цитира БТА председателя на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Дефицитът ще доведе или до намаление на цените на клиничните пътеки, или до вадене на пари от резерва на касата в БНБ, смята той. "Като трети вариант са възможни и сериозни рестрикции от страна на касата с цел да се ограничи достъпът на пациентите", допълни Кехайов.

За евентуален дефицит са заговори, след като през март в бюджета за болниците имаше преразход. Тогава от касата очакваха около 65 млн. лв. дефицит. През април обаче лечебниците успяха да влязат в бюджета си. Въпреки това от НЗОК предупреждават, че при нови преразходи ще се наложи да се намалят цените на някои пътеки. Според здравния министър Радослев Гайдарски обаче е възможно и намалението на някои пътеки да доведе до увеличение на други, основно за тежки операции. Освен това може да се затегне редът за влизане в болница, за да не се плаща за пациенти, които не е нужно да бъдат хоспитализирани. Промените трябва да се договорят с лекарския съюз.

Кехайов за пореден път обяви, че трябва да се увеличи здравната вноска. Той припомни, че парите на здравната каса в БНБ са намалели от 700 млн. лв. на 250 млн. лв. Това значи, че ако не се намерят допълнително пари, догодина касата няма да има с какво да плаща на лекари и болници.
3
1588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Юни 2006 08:35
Няма пари, етествено. Само ще припомня, че водачите на България имат нужда от 9000 бронежилетки и 40 млрд за самолети с възможност за кацане на самолетонасачи. Да не говорим за радарите към тях, които никой в света освен американците няма и на които ние ще бъдем вторите щастливи притежатели. Нека не преповтаряме другите милиардни дребни потребности от личен и общодържавен глад. Малко разбиране трябва!

02 Юни 2006 09:29
Закриване на касата и създаване на обслужваща живота на пациентите здравноосигурителна система. Това е решението. А това некадърниче Кехайов докога ще ходи по нервите на хората. Какво значи намаляване на цените на пътеките? Тези цени и сега не покриват всички разходи по лечението на ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ. Това си е подготовка за предумишлено убийство на хиляди хора.
02 Юни 2006 11:00
Ако здравната вноска стане 100% и парите пак не стигат за заплати на лекарите, какво прави д-р Кехайов?
Защо парите не стигат след като броя на потенциалните пациенти годишно се намалява с по 40 хил.(демографско свиване), а броя на осигуряваните се увелича (поне според твърденията за безработицата на Кошницата от министерството на грижите)?
Дали броя на лекарите е в повече, или провежданото от тях лечение е неефективно?
Май искаме да се реем в "космическото" пространство без да можем да си платим за мастрафа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД