:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,752
Активни 482
Страници 9,197
За един ден 1,302,066

Управляващите обсъждат 13% повишение на пенсиите наесен

Тройната коалиция подхваща бюджет 2007, падат данък печалба и осигуровките
Минималните пенсии да нараснат с около 13-14% от есента, е един от вариантите, който обсъждат управляващите, научи "Сега". В момента най-ниската пенсия за стаж и възраст е 72 лв. Това означава, че тя може да стане поне 82 лв.

Преди месец и половина социалният министър Емилия Масларова поиска увеличение на ниските пенсии с 20% от 1 юли, така че те да станат 90 лв. За това тя получи и подкрепа от Висшия съвет на БСП. Финансовият министър обаче не бил склонен на такъв скок, и то от юли.

Въпросът с пенсиите ще е една от темите, която ще дебатира в понеделник политическият съвет на управляващата коалиция. БСП, НДСВ и ДПС се събират начело с лидерите си, за да обсъждат параметрите на бюджет 2007.

Най-вероятно трите партии ще постигнат договореност данък печалба да падне от 1 януари 2007 г. от 15% на 12%. Според запознати почти сигурно е, че с още два-три пункта ще паднат и осигуровките. Необлагаемият минимум ще е 200 лв., а минималната работна заплата ще стане 180 лв. Очаква се голям спор да възникне около закона за ДДС, който вече е в парламента. Според проекта се отменя ДДС сметката и се въвежда солидарна отговорност на всички фирми по веригата на една стока, преди тя да стигне до крайния потребител. Против тези две предложения е НДСВ. БСП пък подкрепя Орешарски. Другият спорен момент, срещу който е НДСВ, е ДДС върху туризма.

Напълно възможно е трите партии да дебатират и проблема с досиетата, както и разминаванията между партиите и новия шеф на Генщаба ген. Златан Стойков за това кога да отпадне казармата. БСП, НДСВ и военният министър Веселин Близнаков искат тя да отпадне от 2008 г., а Стойков - с година по-късно.





---------------------

ЧЕТВЪРТА ПОПРАВКА

Управляващите ще решат дали да има четвърта поправка в конституцията и какво точно да включва тя. НДСВ вече призова за нов ремонт на основния закон. Последните промени бяха съобразени с европейските изисквания, но след това ЕС се усъмни, че правосъдният министър може да се меси в работата на независимата съдебна власт. В четвъртата поправка най-вероятно ще бъдат разписани правомощията на ВСС.

Правителството вчера прие стратегия за децентрализацията, според която до края на годината с промяна в конституцията общините трябва да получат право сами да определят местните данъци и такси.

БСП, НДСВ и ДПС ще обсъждат и плана за справяне с еврокритиките, който трябва да бъде приет от МС в края на другата седмица.
6
2538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Юни 2006 06:04
Започнахме да си правим и поправки. Копираме хамериканците........ Малееееееее.......
02 Юни 2006 06:17
....наесен с нова песен...
02 Юни 2006 07:52
Трябва да се създаде Държавен Пенсионен Фонд, който да набира средства от постъпленията от Държавното Обществено осигуряване и този фонд да се управлява както се управляват тези фондове в другите страни. Този фонд трябва да изплаща пенсии само на осигурявалите се лица.
Останалите остаряли хора, които не са се осигурявани, не бива да подяждат пенсиите на достойно заработилите си ги!
Парите за социална помощ, раздавана на тези хора у нас неправилно става под формата на пенсии. Тези пари трябва да се набират по друг ред, по подобие на други страни. Няма нужда да се открива топлата вода!
Пенсионната система у нас остана комунистическата и става все по-комунистическа! Министър Масларова върви към пълна уравниловка на пенсиите държейки ги в един бюджетен кюп, с който ограбва хората заслужили по-високи пенсии и дава техните пари на други. Ей, тъй мръснишки, гадно!
02 Юни 2006 08:46
Защо бе др. Масларова? Защо вземаш от мойте пенсионни вноски и ги даваш на други които не са ги внасяли в този обем и продължителност?
Винаги когато сте били на власт сте вземали от честно и ефективно работещите и сте го давали на мързеливите и с нищо недопринасящи за България. Ех, мъка, мъка е управлението ви! Мъка за почтенните и трудолюбивите!
02 Юни 2006 17:40
Бясна съм на Масларова. Пак ще вземе от нас и ще даде на мързеливите циганори и тези хитреци дето нямат и ден трудов стаж. Вместо да оправят закона за пенсиониране и да го направят да съответства на размера на осигурителните вноски и трудовия стаж те гледат да угаждат на разни. Разбира се не трябва да се забравят пенсиониралите се преди 1997 година.Но съм абсолютно против да се повишават социалните пенсии и пенсиите на тези, които са осигурявани на минимална заплата.
02 Юни 2006 17:45
Няма ли някой да каже на Масларова, че така никак не поощрява младите хора да се пенсионират с по-високи вноски. Какъв ще им е стимула, като ще получават пенсии като тези осигурявани на минимална заплата или като тези , които нямат и един ден трудов стаж.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД