:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,984,068
Активни 483
Страници 6,513
За един ден 1,302,066

Деца на магистрати в мрежа за източване на банкови карти

Обискирани са домовете на две съдийки и на зам. окръжния прокурор в Силистра, в аферата е и Боян Петракиев-Барона
Снимка: Пресфото БТА
Съдия Анелия Великова определи като незаконна акцията на антимафиоти, при която е претърсвано жилището на нейните родители в Силистра.
Съдебната власт в Силистра бе втрещена от безпрецедентна операция на антимафиоти и столични магистрати. Роднини на две съдийки и прокурорка се оказаха замесени в афера с производство на фалшиви банкови карти, които били използвани в страни от Европейския съюз. В София е арестуван рецидивистът Боян Петракиев-Барона, има един задържан и в Пловдив.

В Силистра е задържан Христо Върбанов (27 г.), син на съдия Галя Антонова. Той има висящо дело - през 2003 г. е заловен във Великобритания за разбиване на банкомат. Другите замесени са Д.Л. (26 г.) и М.Д. (30 г), които според запознати вчера още не бяха задържани. Заради тях са претърсвани жилищата на заместник окръжния прокурор на Силистра Даниела Неделчева и съдия Анелия Великова. У Великова са търсени документи, уличаващи приятеля й Димитър Момчев, с когото живее на семейни начала, във фалшифициране на финансови документи.

С разрешение на шефа на Софийски градски съд Светлин Михайлов в Силистра са обискирани общо 15 частни домове от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Не е изключено да има повече арести.

"Акцията е незаконна и е в нарушение на човешките права. Претърсванията са тенденциозни и са допуснати страшно много нарушения на процесуални норми", заяви Анелия Великова, цитирана от БТА. По думите й съдия Светлин Михайлов е "погледнал много снизходително към работата на полицията" и нуждата от подобни претърсвания. Според нея разрешението за обиск е било изпратено по факс от София без наличието на мокър печат, което е процесуално недопустимо. Великова се закани да сезира за това главния прокурор, Военна прокуратура, Висшия съдебен съвет и министъра на вътрешните работи.

Говорителят и прокурор в окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев каза, че не са били уведомени за операцията, но това не е нарушение.

"За единия от магистратите няма данни да е бил замесен в изработването на фалшиви кредитни карти. Това сочат данните от проверката на прокуратурата", съобщи говорителят на ВКП Бойко Найденов. Според запознати става дума за зам. окръжния прокурор Даниела Неделчева. За другите магистрати все още не е приключила проверката. Ако се установят доказателства, че те са били съпричастни към "бизнеса" на децата си, ще има основание да им бъде поискан имунитетът от ВСС, коментираха юристи.

"Засега няма данни за конкретните щети от действията на групата", заяви вчера главният секретар на МВР Илия Илиев. Според МВР бандата е действала от 2003 г. С произведените тук фалшиви карти са източвани пари в чужбина. Операцията за разбиването на групата е осъществена съвместно със служби от Германия, Италия, Австрия, Белгия и Испания. От домовете на петимата са иззети компютри, скенери, фалшиви банкови документи, кочани с американски чекове, банкови извлечения, фалшиви печати и карти, обявиха вчера от МВР и Върховна касационна прокуратура.



АКТИВ

Известният сливнишки герой отпреди десетина години Боян Петракиев-Барона има богато съдебно минало. Барона е разследван поне по пет дела за въоръжени грабежи, отвличане на хора и др. Шумно бе арестуван от барети през 1994 г. край язовир "Братушково". След като бе пуснат от ареста, той избяга в Чехия и бе връщан чрез Интерпол. Софийският окръжен съд конфискува миналата година апартамента на непълнолетната му дъщеря заради незаконни доходи, с което семейството е придобило имота. Делото бе образувано по стария Закон за собствеността на гражданите. Срещу Барона имаше и дело за кражба на железопътни релси, което бе прекратено след споразумение с прокуратурата. Той да бъде наказан с четири месеца затвор при първоначален "строг режим".
Снимка: Архив "Сега"
Боян Петракиев-Барона отново попадна в ареста.
10
4461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
01 Юни 2006 22:30
Крушата не пада по-далеч от дървото.
Кофти, че дървото фърля сянка, в която нищо не вирее, а само гние.

_____________________________________
Кво искате от общество, чиито пастири са или доносници, или вербовчици.
01 Юни 2006 22:40
нешто нормално за силистра
02 Юни 2006 02:42
Лелии! Какво правораздаване, какъв финес? Представете си какви присъди искат и се четът, ако дамите не са вденали, близките им с какво се занимафкат. Умопомрачителен отпор - процедурата им била крива. Т'ва по друго време щеха да го квалифициркат като помагателство и подбудителство.
02 Юни 2006 04:49
престъпниците имат младежки организации но нали се учат от комунистите пак с деца на номенклатурчици се занимават няма да е някои умен и кадърен я
02 Юни 2006 06:32
Пореден пример за връзките на съдебната система с треторазрядни бандитюги. Нищо ново.
02 Юни 2006 07:29
Политизирате криминално деяние.
Това е груба грешка , децата са си престъпници бе , да точат картите , трябвало е да ги дават на родителите си за да стане по-добре
02 Юни 2006 08:00
спокойно, всичко ще се покрие, ще се забрави, и децата ще поседят по 24h в някой арест, ще платят по некой друг лев на държавата и ще си тръгнат. както винаги се е случвало...
02 Юни 2006 08:19
Конфискували апартамента на Петракиев по стария закон - значи когато искат - могат, и не са законите които им пречат!
02 Юни 2006 09:14
Нека първо видим как ще приклюби цялата акция. Много се притеснявам, когато се споменава името на прокурор Бойко Найденов.
02 Юни 2006 10:04
И така са подхванали Силистра, щоне вземат да проверят и шефа на митницата, шефа на РДВР-то и окръжния прокурор за връзките им с организираната престъпност. Там пък какви неща ще излязат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД