:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,801
Активни 569
Страници 9,246
За един ден 1,302,066

Министрите спешно пускат имотите си в интернет

(Продължение от 1-а стр.)

Шефът на Сметната палата Валери Димитров пък настоява в закона изрично да се запише, че данъчните ще могат да проверяват данните от тези документи. Той обеща до края на годината да е готов с интернет-вариант на регистъра.

Президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев вече обявиха публично имотите си.

Депутатите от управляващото мнозинство Четин Казак (ДПС) и Борислав Ралчев (НДСВ) заявиха вчера, че нямат нищо против декларациите им да се качат в интернет. "Така или иначе Сметната палата ще го направи", коментира Казак. Според Ралчев последните поправки в закона са дали достатъчно голяма публичност на доходите на властта.

В съдебната система също се върви към прозрачност. На 23 май ВСС окончателно прие декларациите, в които съдебните шефове ще описват собствеността си. Те обаче ще се попълват по желание. Съветът даде 20-дневен срок на желаещите да оповестят имотите си публично. Досега само главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВАС Константин Пенчев обявиха имуществото си чрез в."Сега". Дори авторът на идеята за "Чисти ръце" съдия № 1 Иван Григоров не го е сторил.

Опитът акция "Прозрачност" да пробие и в столична община засега среща отпор. Преди време съветникът Орлин Иванов призова колегите си от СОС да публикуват данъчните си декларации от началото на мандата. Идеята му обаче бе посрещната скептично и наречена популистки ход. "Не възразявам да оповестя данъчната си декларация, но все пак има защита на личните данни", коментира съветникът от НДСВ Светлин Лисичков. "Ние и сега декларираме имотното си състояние всяка година пред комисията по етика", подкрепи го лидерът на "Демократи за София" Пламен Илиев.

Съветници от БСП и ДСБ обаче подкрепиха идеята. "Да се създаде сайт, на който да качим данъчните си декларации", предложи говорителят на левите Антон Кутев.

По закон съветниците не са длъжни да оповестяват собствеността си. С етичния кодекс на СОС те се задължиха ежегодно да подават декларация за промяна в имотите си в етичната комисия, но данните не са публични.
3
1421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Юни 2006 06:06
Министрите спешно пускат имотите си в интернет за покупко-продажба, замяна и т.н.
02 Юни 2006 10:00
Този Григоров може ли да е толкова нагла мутра! Лично той е ДЛЪЖЕН по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности да подаде имуществена декларация в Сметната палата, която после да бъде обявена публично!! Това за "по желанието" за сега (преди да е допълнен гореспоменатия закон, а това трябва да стане!) се отнася само за останалите съдии и други магистрати, неспоменти изрично в цитираната разпоредба на споменатия закон по-долу. От закона:
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) Декларират своето имущество, доходи и разходи в страната и в чужбина следните лица:

4. председателят и съдиите от Конституционния съд;

5. председателите и съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд;

6. главният прокурор и прокурорите от Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура;

7. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г.) директорът на Националната следствена служба и неговите заместници;

Григоров е председател на Върховния касационен съд.
02 Юни 2006 18:56
Хрумва ми защо вероятно толкова се дърпат да подават декларация " по желание"- вероятно защото се съобразяват със стария милитаро- демократичен принцип , че по желание не се ходи ( и не се прави ) нищо. Току виж си се набутал да" поливаш розите" за нищо. Самоинициативата е полезна ...но само след като си чул предпоследната заповед, иначе ще поливаш рози докато станеш съвестен градинар( дотолкова , че да бъркаш уханията), а може и някоя 'краставица " да обереш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД