:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,860
Активни 642
Страници 9,305
За един ден 1,302,066

Втора жалба срещу ВСС за кадруването без конкурс

Трима районни съдии в София атакуват пред ВАС магистратско назначение
Скандалното кадруване на Висшия съдебен съвет от 17 май, станало популярно като "покана за екзекуция" към Брюксел, предизвика нова реакция.

Трима районни съдии от София са атакували пред Върховния административен съд решението на ВСС от 17 май за назначаване на колежката им Владимира Манолева в градския съд, научи "Сега". Магистратите искат то да бъде отменено. Те оспорват мълчаливия отказ на съдебния съвет да се произнесе по искането им да не гласува назначенията, а да обяви конкурс за свободните места, както е по променения вече Закон за съдебната власт (ЗСВ).

"При вземането на обжалваното решение са допуснати съществени нарушения", пишат Атанас Атанасов, Елица Ангелова и Андрей Ангелов. Виолета Магдалинчева, която също беше сред недоволните, се е отказала да атакува решението.

"Не оспорваме професионалните и нравствени качества на нашия колега, който беше назначен в СГС, но не е спазена предвидената в закона процедура, което опорочава административния акт", допълват те.

На 17 май ВСС прие, че започнатите по реда на стария ЗСВ кадрови решения, трябва да бъдат довършени по неговия ред. Така в системата с последния влак без конкурс влязоха или бяха повишени над 80 души. Това стана в отсъствието на шефовете на ВКС и ВАС Иван Григоров и Константин Пенчев, и на главния прокурор Борис Велчев. Пенчев бе заявил предварително, че гласуването ще е незаконно.

Тримата съдии са депозирали жалбата си в съдебния съвет в последния разрешен от закона срок. Причина е, че дотогава стенограмата от заседанието на ВСС не им е била предоставена. ВСС има три дни да окомплектова жалбата и да я препрати във ВАС.

Това е втората жалба, която постъпва във ВАС за кадруването без конкурс.

Седмица след като избухна скандалът за последните 85 назначения, адвокат Светлана Байчева депозира жалба във ВАС. Според нея "решението е нищожно, защото след 12 май 2006 г. е извън компетентността на ВСС да извършва кадрови промени без обявяване и провеждане на конкурс за всяка свободна длъжност в органите на съдебната власт". Байчева твърди, че 27-годишният й адвокатски стаж е достатъчен, за да кандидатства за която и да е от длъжностите, разпределени с решението на ВСС. Съдебният съвет обаче я е лишил възможността да участва в конкурс.
1
2942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Юни 2006 11:20
Браво на юристите!! По канчето ВСС, докато му дойде акъла да не престъпва закона!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД