:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,837
Активни 628
Страници 9,282
За един ден 1,302,066

88 съдии поискаха да се отворят досиетата им

Любен Корнезов
88 съдии от Върховния касационен съд, между които шефът му Иван Григоров и неговите заместници, поискаха с писмо до министрите на вътрешните работи и на отбраната и шефа на разузнаването да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС. Само един съдия е отказал да се подпише с аргумента, че някои от колегите му вече са издействали да бъдат унищожени досиетата им. "Очаква се и в прокуратурата да поискат проверка за "чисто минало", обясни говорителят й Бойко Найденов.

Сертификатите за достъп до тайните на НАТО и ЕС не са гаранция за "чисто минало". Така депутатите коментираха издаденото на уличения в принадлежност към бившата ДС Петър Берон разрешение за достъп. Такива документи по силата на длъжността си ще получат всички замове на Пирински и шефовете на комисии. Те са подписани от председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. От зам.-председателите на НС само Юнал Лютфи и Любен Корнезов не знаеха дали са получили сертификати за достъп до тайните на НАТО и ЕС, показа проверка на "Сега".

"Удостоверенията се издават поименно и в различни срокове, така че е възможно техните още да не са готови", поясни главният секретар на НС Огнян Аврамов.

Достъп до тайните на НАТО и ЕС са получили зам.-шефовете на НС Камелия Касабова от НДСВ, Филип Димитров от СДС и Екатерина Михайлова от ДСБ. "Вече нищо не разбирам в тази държава. Вероятно има неща, които не интересуват НАТО", коментира Филип Димитров сертификата на Берон.

Цвета Маркова не бе открита за коментар.

---



КАРЕ

След Праматарски и лидерът на ДСБ Иван Костов поиска отстраняването на Красимир Каракачанов от преговорите за общ десен президент заради връзките му с бившата ДС. ВМРО обаче можело да остане при излъчването на обща номинация. Според ДСБ с огласяването на досиетата Румен Петков нарушава разпоредбите на три закона - за защита на личните данни, за достъп до информация и за защита на класифицираната информация.
 Юнал Лютфи
 Иван Костов
4
2157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Юни 2006 22:31
Тия се юрнаха на отварянето като глигани на жълъди.
взе да става странно

_____________________________________
Кво искате от общество, чиито пастири са или доносници, или вербовчици.
02 Юни 2006 06:03
Тези от Съдебната система знаят най-добре, че досиетата са отдавна унищожени или преправени. За това е този напън.
02 Юни 2006 17:44
Горете досиетата! Всеки, който разгласява досие след това - в кауша!
02 Юни 2006 18:24
Ройтерс: Скандалът с досиетата може да доведе до сътресения в кабинета
2 Юни 2006

MEDIAPOOL.BG
Според коментатори, цитирани от Ройтерс, спорът около досиетата на българските тайни служби от комунистическия период открои неубедителните резултати на правителството в борбата с престъпността и може да доведе до сътресения в правителството това лято...
.......................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД