:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,001,985
Активни 388
Страници 38,994
За един ден 1,302,066
Книги

Децата на Гюнтер Грас проговориха

Нобелистът измисли нов сорт автобиография
"Той просто си ни измисля!", протестира едно от децата на Гюнтер Грас в "Старата камера". Те са 8 от еди колко си жени, внуците му са 16. Това трябва да се води автобиографичен роман (изд. "Атлантис"). В него Грас събира около една и друга маса на едно и друго място децата си и те си спомнят пред микрофон. Предимно за него, но и за жените му и особено за фотографката Мария. Която се подвизава почти като член от семейството и ги снима непрекъснато. Със стара камера.

Грас, след като е показал какво може с изреченията и със света, показва какво може с изреченията и със себе си. Може много. Може да се иронизира, да се карикатури, може дискретно да се гордее с децата си. Може да прекарва живота пред старата камера на Мария, която камера може да работи като пророк и като машина на времето, да вижда невидимото с просто око и да показва винаги истината, а тя е по-често от предполагаемото невидима. Тук е интимният свят на писателя и неумението му да го изолира от света. Оттам е характерният му жизнен нерв. Детайлите стоят като рисунки едновременно на Георг Грос и Макс Ернст - потопени в типично немското жестоко въображение. Пример: клането на живи змиорки върху кухненската дъска.

Грас може да разказва с гласовете на няколко от децата си едновременно, без да обявява кой кой е, да започва изреченията от някъде и да ги свършва някъде - в автентична разговорност. Словесен поток, в който би катастрофирал начеващ преводач, не и Любомир Илиев. Който през изтеклата година пусна шедьовъра "Човекът без качества" на Роберт Музил. Още едно важно "който": който роман не беше забелязан от медиите. И нещо маловажно: които медии забелязаха твърде възторжено Айн Ранд. Маловажно, защото е изява на претенциозен примитив. Преди половин век Ранд била приемана възторжено от медиите в Щатите. Никога никои медии не са се възторгвали от Музил. Възторгването от Музил е от друг характер.

Но сега четем Грас. Неговият роман не е за масово възторгване. Така удоволствието е интимно, каквото е собствено четенето.
223
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД