:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,087
Активни 407
Страници 10
За един ден 1,302,066
НАУКА

Учени създадоха робот сервитьор

Care-O-bot взема чашката от бара и ви я носи, "Моника" пък подава ключа от хотелската стая и поднася скалпела на хирурга
СНИМКА: www.mrdj1.com
"Моника" може какво ли не.
Изследователи от Азия и Европа сглобиха многофункционални роботи, които обаче са си конкуренти. В Тайван проходи "Моника", която изпълнява едновременно няколко дейности. Примерно функциите на рецепционист, който ще ви подаде ключа от хотелската стая. На екскурзовод, който ще разкаже историята на сградата, пред която сте застанали. На пазач, който заснема всеки и всичко около охранявания обект. И на лекарски асистент, готов да подаде поискания консуматив. Роботът "Моника" е последното от изобретенията на населения с китайци остров, който се опитва да се утвърди като име на световния хай тек пазар. И който иска политически признание като отделно държавно образувание от комунистическия континентален Китай.

---

Какво още може 60-килограмовата интерактивна "Моника". Примерно може да заснема и впоследствие да разпознава достатъчно добре хората. Може да ги приеме в офис сграда и да ги упъти как да стигнат до търсения отдел или служител. Или пък да изпрати съобщение за спешна помощ към човек охранител. "Туристите също може да използват робота, за да получават съвети за маршрутите", уточни ръководителят на научния проект Рен Луо, професор в Националния тайвански университет, цитиран от агенция Франс прес. "В света на роботите, това е много впечатляващ факт, тъй като може да замени толкова много човешки функции", посочва Луо. Учените вече разговаряха с производител за



масовото производство на "Моника",



за чието конструиране тайванското правителство бе отпуснало огромни пари. Първоначалната цена на робота ще е 12 500 долара.

Години наред островната държава е център за производството на персонални компютри. Тайван цели до 2015 г. да държи 7 процента от световния пазар на роботи и да достигне износ в размер на $7.8 милиарда. Страната се съревновава с по-големите си чуждестранни конкуренти като Япония.

"Моника" обаче има конкурент. Умните програми му позволяват бързо да реагира на динамично променящата се обстановка, а ловката ръка му - да шета в кухнята или гостната. Очите му различават бутилката от ръчката на вратата. Той може да бъде много ценен помощник на възрастните хора, макар че външният му вид не е хуманоиден. Впрочем подобни роботи са създавани в не една и две страни, но са си оставали опитни образци. В същото време търсенето на оптималните решения доведе до един от най-сполучливите проекти от този род - Care-O-bot, който е творение на специалисти от Института по технология на машиностроението и автоматизацията в германския град Щутгарт.

Роботът вече е демонстриран по различни шоута и форуми, включително на международното изложение на роботи iREX 2009 в края на ноември в Япония.

Ръководителят на проекта Кристофер Парлиц обяснява защо роботът няма човекоподобен вид: "Съзнателно



страняхме от съществуващите роботи



помощници. Хуманоидната външност може да предизвика у потребителя очаквания, които са извън възможностите на машината".

Care-O-bot обаче демонстрира немалко таланти. Той възприема реалността с помощта на обръщаща се цветна стереокамера, предни и задни лазерни скенери, микрофони и триизмерна камера от типа time-of-flight, която изобразява предметите, обкръжаващи машината. Като цяло роботът получава пълна картина на обкръжаващата го среда и вижда в пълен обем предмети и хора. При това, за да се придвижи, той предварително си очертава най-оптималния път, заобикаляки препятствията. Тази програма също може в крачка да променя посоката на движение - роботът разпознава дори движещите се обекти, примерно хората, и ги заобикаля.

Отделно Care-O-bot може еднакво добре да върви както напред, така и да отстъпва назад. Той няма глава, но капакът, който покрива рамката с камерите, е прозрачен както отпред, така и отзад. Все едно има очи на гърба си.

Макар да е една, ръката му има 7 степени на свободни движения плюс още 7 на самата китка. Механизмът му е оборудван с датчици за действия, а върхът на пръстите - със сензори за докосване, което му позволява внимателно да взема стъклените предмети. Дължината на ръката му позволява да взема предмети както от пода, така и от горните рафтове на кухненския шкаф или на библиотеката.

Но може би



най-привличащата находка



е сензорният екран, който изскача и се държи на опънато краче. Екранът служи не само за въвеждане на команди, но и като масичка за сервиране или като поднос. На нея Care-O-bot може да слага пренасяните от него чинии, бутилки и други предмети. Подносът екран автоматично се прибира, когато не влиза в действие.

Прислужникът се управлява както с команди върху екрана, така и с гласови команди. Отделно роботът може да разпознава редица човешки жестове. В паметта му са записани описания на многобройни предмети на бита. Ако обаче някаква вещ му е непозната, тогава сложете му я в ръката - примерно чашка. Той ще я опипа, огледа и ще запомни триизмерния й образ.
СНИМКА: www.membrana.ru
Поръчаната от вас напитка, моля!

Устройството на Care-O-bot. /махни снимка/

 Устройството на Care-O-bot. /махни снимка/
Сензори и камери Подвижен торс

Ръка Подносът екран

Китка Мобилна Платформа
239
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД