:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,108
Активни 415
Страници 31
За един ден 1,302,066
НАУКА

НАКРАТКО

Хората носят в гените си останките от животински вирус,

заразил техните предшественици преди най-малко 40 милиона години, гласи изследване, публикувано в британското научно сп. "Нейчър". Нашественикът се казва борнавирус, мозъчно увреждане, което за първи път е било открито през 70-те години на ХХ век. Учените, водени от Кейзо Томонага от японския университет в град Осака, са сравнили ДНК на голям брой бозайници, включително хора, маймуни, слонове, двуутробни животни и гризачи, за да търсят следи от борнавирус. В човешкия геном екипът е открил няколко фрагмента от борнавируса, но също така и под формата на два гена, които може да са функционални, въпреки че дейността, която те изпълняват, остава неясна. До този момент единствените вируси, предавани на гръбначните, бяха ретровирусите, които заразяват клетките, за да се възпроизвеждат.



Земята може да бъде унищожена

от свръхнова звезда чрез силата на експлозията й, смятат астрономите, цитирани от британския в. "Сън". Експлозията ще има силата, която не може да се обозначи с една дума - 20 милиарда милиарда милиарда мегатона ТNT. Астрономите установиха, че звездата T Pyxidis се намира много по-близко от първоначалните изчисления, по-точно на около 3,260 светлинни години от Земята. Поради сравнително малкото разстояние в галактиката при евентуална експлозия озоновият слой, който защитава Земята от опасна космическа радиация, може да бъде напълно унищожен. Според снимките, направени от сателита International Ultraviolet Explorer, T Pyxidis е изградена от две звезди, едната от които е бяло джудже, което абсорбира газа и ще нарасне многократно, докато не избухне. В този момент T Pyxidis ще се превърне в най-ярката звезда в галактиката. Експертите посочват още, че космическият телескоп "Хъбъл" е успял да заснеме звездата, която се подготвя за голям взрив с поредица от по-малки експлозии, наречени нови. Такива експлозии се случват на равни интервали от време, на всеки 20 години, започвайки от 1890 г., но спряха през 1967 г.
199
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД